Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Synacthen-test
Patiëntenfolder

Synacthen-test

Met een synacthen-test wordt door middel van bloedonderzoek gemeten of het lichaam voldoende bijnierschorshormoon (cortisol) aanmaakt. Uw arts heeft dit onderzoek voor u aangevraagd. In deze folder leest u hoe de test verloopt.

Doel van het onderzoek

Met een synacthen-test onderzoekt de arts de functie van de bijnieren. Hiervoor krijgt u tijdens het onderzoek synacthen toegediend. Dit is een stofje dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Door het toedienen van synacthen wordt de bijnier gestimuleerd tot het tijdelijk afgeven van extra cortisol. Door de hoeveelheid cortisol in het bloed te meten, kan de arts vaststellen of de bijnier voldoende actief is.

Voor het onderzoek

Voorbereiding

  • U mag een licht ontbijt nuttigen op de ochtend van de test.
  • U mag uw medicijnen met water innemen, tenzij uw arts daar iets anders met u over heeft afgesproken.
  • Als u een anticonceptiepil gebruikt, moet u dit melden aan uw arts. Ten minste 6 weken voor het onderzoek moet u stoppen met deze pil.

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de verpleegafdeling. In verband met de planning verzoeken wij u vriendelijk om op tijd aanwezig te zijn.

Het onderzoek

De test

Tijdens het onderzoek ligt u op bed. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm. Deze blijft het hele onderzoek zitten. Via het infuusnaaldje wordt bloed afgenomen en krijgt u de synacthen toegediend. Voor het onderzoek wordt er drie keer bloed afgenomen:

  • Voor het toedienen van de synacthen
  • Een half uur na het toedienen van de synacthen
  • Een uur na het toedienen van de synacthen

Bijwerkingen

Na het toedienen van synacthen kunt u zich misselijk voelen en tijdelijk een warm gevoel krijgen. Deze bijwerkingen ontstaan direct na het toedienen en verdwijnen weer na 20 minuten.

Duur van de test

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2 uur.

Na het onderzoek

Weer naar huis

Na het onderzoek mag u direct weer naar huis. U mag ook weer eten en drinken.

Uitslag

Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van de synacthen-test tijdens uw controle-afspraak op de polikliniek. Het duurt ongeveer twee weken voordat de uitslag bekend is.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Interne geneeskunde, telefoonnummer 0485-84 53 60.