Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Proctoscopie
Patiëntenfolder

Proctoscopie

U heeft een afspraak voor een proctoscopie. Een proctoscopie is een kijkonderzoek van de endeldarm en de anus. De endeldarm is het laatste gedeelte van de dikke darm. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. Daarnaast krijgt u informatie over de behandeling van aambeien.

Redenen voor een proctoscopie kunnen zijn:

 • Aambeien, bloedverlies, jeuk
 • Gezwel/poliep bij de anus
 • Fistel bij de anus
 • Fissuur

Voor het onderzoek

Voorbereiding

 • U hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn. U kunt dus van te voren gewoon eten en drinken. Als de arts met u heeft afgesproken dat het onderzoek middels een sedatie (roesje) gebeurd, dan moet u wel nuchter zijn voor het onderzoek en heeft u hier een folder van meegekregen.
 • Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het onderzoek.
 • Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden.

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de polikliniek Chirurgie, route 005.

Het onderzoek

Het verloop van het onderzoek

U wordt door de assistente binnengeroepen. U neemt plaats op de onderzoekstafel. U gaat met ontbloot onderlijf op uw linkerzij liggen, met opgetrokken knieën. De chirurg zal na uitwendige inspectie en inwendig voelen, een korte buis (proctoscoop) inbrengen. Hij kan zo de anus en het laatste gedeelte van de endeldarm onderzoeken. In geval van aanwezigheid van aambeien kan hij deze meteen behandelen (zie verderop in deze folder). Bij een fistel of gezwel/poliep kan de chirurg deze inspecteren en eventueel voor onderzoek een beetje weefsel wegnemen of meteen de hele poliep wegnemen.

Onderzoek middels sedatie zie informatie folder ingreep onder sedatie.

De behandeling geeft in de regel geen pijn. Mogelijk kunt u last hebben van:

 • Bloedverlies.
 • Een flauw gevoel in de onderbuik.
 • Darmkrampen (eerste uur na de behandeling).
 • Wat pijn in de onderbuik.
 • Gevoel van aandrang.
 • Doe het dan rustig aan en neem zo nodig een pijnstiller (paracetamol).

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Aambeien

Aambeien kunnen meteen tijdens het darmonderzoek worden behandeld.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn permanent gezwollen bloedvaten. Ze liggen in het onderste gedeelte van de endeldarm tegen de anus aan. Aambeien ontstaan meestal door een vergrote druk op de bloedvaten. Deze druk kan ontstaan door:

 • Hardlijvigheid (chronische harde ontlasting).
 • Veel en langdurig persen (zoals bij een bevalling).
 • Sommige sporten.
 • Een zittende leefwijze.
 • Een onevenwichtig dieet.
 • Familiaire aanleg.

Klachten

Aambeien hoeven niet altijd klachten te geven. De meest voorkomende klachten bij aambeien zijn:

 • Jeuk rond de anus.
 • Verlies van helder rood bloed (voornamelijk na de ontlasting).
 • Uitstulpingen van de anus (treden meestal na de ontlasting op en zijn weer terug te duwen).

Behandeling van aambeien

De chirurg kijkt door een proctoscoop (klein buisje met de doorsnede van een grote duim) via de anus naar binnen en kan zo de aambei inspecteren. Met een zuigtang zuigt hij de aambei aan en schiet vervolgens met behulp van een apparaatje een elastiekje over de aambei. De aambei knelt af en sterft dan binnen enkele uren af.

Voor de behandeling

Vooraf hoeven er geen maatregelen genomen te worden.

Na de behandeling

De behandeling geeft in de regel geen pijn. Het kan voorkomen dat u binnen het eerste half uur na de behandeling een flauw gevoel in de onderbuik ervaart of wat darmkrampen. Doe het dan rustig aan en neem zo nodig een pijnstiller (paracetamol). U kunt de eerste dagen wat bloed verliezen na de ontlasting.

Aantal behandelingen

Om alle aambeien te behandelen zijn gemiddeld twee of drie behandelingen nodig. Over het algemeen zit er zes weken tussen twee behandelingen. Een behandeling duurt niet langer dan een paar minuten.

Alleen als de oorzaak van aambeien niet wordt weggenomen heeft u kans dat de aambeien weer terugkomen. Bij mensen met een duidelijke familiaire aanleg komt het voor dat na een succesvolle aambeibehandeling de behandeling na enkele jaren toch herhaald moet worden.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

Uitslag/vervolgafspraak

De chirurg die het darmonderzoek verricht, zal tijdens of direct na afloop de bevindingen met u bespreken. Soms moet eerst het resultaat van het weefselonderzoek worden afgewacht. De uitslag hiervan hoort u tijdens de controleafspraak. Bij de behandeling van aambeien wordt vaak een volgende behandeling of controleafspraak gepland. Deze afspraak kunt u maken bij de balie van poli Chirurgie op de begane grond, route 005.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico’s verbonden. Complicaties zijn uiterst zeldzaam, soms kunt u wat bloedverlies of buikpijn hebben. Neemt u bij ernstige klachten contact op met uw behandelend arts of met de spoedeisende hulp.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

Juni 2022 - versie 4
CHI065

Specialismen