Maasziekenhuis Pantein Gebouw op afstand
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Pijnbehandeling: Caudaal injectie
Patiëntenfolder

Pijnbehandeling: Caudaal injectie

In overleg met uw pijnspecialist heeft u een afspraak gemaakt voor een caudaal injectie. Een caudaal injectie is een pijnbehandeling. In deze folder leest u algemene informatie over een caudaal injectie.

Wat is een caudaal injectie?

Met een caudaal injectie verdoven we de zenuw in de caudale ruimte. Dat is de ruimte helemaal onderaan de wervelkolom, net boven het stuitje. In sommige gevallen spuiten we ook een ontstekingsremmend medicijn in. Een caudaal injectie wordt gedaan bij:

 • pijn in het peri-anale gebied
 • rectale pijn
 • pijn staartbotje
 • rugpijn zonder of met uitstraling naar de benen

Meer informatie over een zenuwblokkade leest u in de folder Pijnbehandeling: zenuwblokkade.

Voorbereiding op de behandeling

Neem iemand mee

Na een zenuwblokkade kan tijdelijk krachtverlies en uitval van gevoel optreden. Daarom is het belangrijk dat u samen met iemand naar het ziekenhuis komt.

Rolstoel

Maak na de behandeling eventueel gebruik van een rolstoel. Deze staan bij de ingang.

Vervoer

Als u na de behandeling naar huis gaat, mag u niet zelf autorijden. Zorg dat degene met wie u naar het ziekenhuis komt, u ook weer naar huis kan brengen.

Laat het ons weten

 • als u (denkt dat u) zwanger bent;
 • als u koorts heeft op de dag van de behandeling;
 • als u geen pijn heeft op de dag van de behandeling;
 • als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt;
 • als u overgevoelig bent voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of anesthesievloeistof.

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van verpleegafdeling B2 op de 2e etage. De verpleegkundige haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingsruimte. Daar wordt een actuele pijnscore gevraagd en wordt u voorbereid op de behandeling.

De behandeling

De caudale ruimte bevindt zich helemaal onder aan de wervelkolom, net boven het stuitje. De pijnspecialist desinfecteert en verdooft vervolgens de huid. Onder röntgendoorlichting brengt de pijnspecialist een naald in de caudale ruimte in. Afhankelijk van de pijnklachten wordt soms via deze naald een katheter ingebracht.

Met behulp van contrastvloeistof controleert de pijnspecialist de juiste positie van de naald of katheter. Daarna spuit de specialist medicijnen in de caudale ruimte die de zenuwen daar tijdelijk verdoven. In sommige gevallen wordt er ook een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) ingespoten.

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Uw rug wordt afgedekt met steriele doeken. Na afloop wordt op de plaats de behandeling een pleister geplakt.

De blokkade duurt 15 tot 45 minuten. In totaal bent u ongeveer twee uur in het ziekenhuis.

Na de behandeling

Adviezen voor thuis

U kunt pijn ervaren op de plek van de behandeling. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen.

Complicaties en bijwerkingen

Na de injectie kunt u last krijgen van een aantal bijwerkingen en complicaties:

 • Vocht dat soms een beetje uit de insteekopening lekt.
 • Tijdelijk een doof gevoel in de benen of de schaamstreek (maximaal 24 uur).
 • Tijdelijke krachtvermindering in de benen en/of voeten (maximaal 24 uur).
 • Hoofdpijn na de injectie kan optreden als onbedoeld ook het ruggenmergvlies is aangeprikt, maar dit is zeldzaam.
 • Moeite met plassen komt soms voor. De verpleegkundige beoordeelt na de behandeling of hiervan sprake is. U kunt pas naar huis als u geplast heeft.
 • Als u diabetes heeft en u heeft een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) gekregen, dan kunnen de glucosewaarden de eerste dagen na de behandeling verhoogd zijn. Ook kunt u last hebben van opvliegers.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

Mocht u na de behandeling blijvende uitval van kracht of gevoel hebben, neem dan direct contact op met de polikliniek Pijnbehandeling via telefoonnummer 0485-84 57 70. ’s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling is vaak al snel merkbaar. De duur van het pijnstillend effect is niet precies te voorspellen.

Vervolgafspraken

Na de caudaal injectie bezoekt u de polikliniek Pijnbehandeling voor een controle of u krijgt een afspraak voor een telefonische controle. Afhankelijk van het effect kan de behandeling worden herhaald, maximaal 2 keer per jaar. Na de behandeling ontvangt uw huisarts een brief met de resultaten.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Pijnbehandeling op telefoonnummer 0485-84 57 70 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Samenwerking met Radboudumc

De pijnbehandeling in het Maasziekenhuis wordt uitgevoerd door pijnspecialisten van het Radboudumc. Deze folder is gebaseerd op de informatiefolder van het Radboudumc.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over de behandeling, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Pijnbehandeling op telefoonnummer 0485-84 57 70.

Augustus 2022 - versie 5
ANE007

Specialismen