Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Patellaluxatie: een ontwrichte knieschijf
Patiëntenfolder

Patellaluxatie: een ontwrichte knieschijf

Een ontwrichte knieschijf is vaak het gevolg van een plotselinge draaibeweging van de knie in een licht gebogen stand. De medische term is patella luxatie. In deze folder leest u wat een ontwrichte knieschijf is en hoe de behandeling eruit ziet.

Wat is een patellaluxatie?

De knieschijf (patella) bevindt zich aan de voorkant van de knie en zit vast aan de pees van de bovenbeenspier. De knieschijf, de bovenbeenspier en de aanhechting van de knieschijfpees op het onderbeen zorgen ervoor dat de knie gestrekt kan worden. Tijdens het buigen en strekken van de knie beweegt de knieschijf in een gootje van het bovenbeen. Bepaalde banden rondom de knieschijf zorgen ervoor dat de knieschijf in het gootje blijft tijdens bewegen en houden de knie stabiel. Bij een ontwrichting (luxatie) schiet de knieschijf uit het gootje naar de buitenkant van de knie en rekken de banden op.

De behandeling

Vaak schiet de knieschijf spontaan weer terug in het gootje bij het strekken van het been. Als dat niet lukt, dan moet de knieschijf teruggeplaatst worden. Dit gebeurt op de Spoedeisende Hulp.

Kniekoker

Wanneer de knieschijf weer op zijn plaats zit, krijgt u een kniekoker om uw knie. De kniekoker zorgt ervoor dat de knieschijf op zijn plaats blijft. Met een kniekoker kunt u uw been niet buigen. De banden rondom de knieschijf krijgen hierdoor rust en kunnen genezen. U draagt de kniekoker 1 week.

Kniebrace

Na een week krijgt u op de gipskamer een speciale kniebrace: een elastische dikke kous met een kussentje erin dat druk uitoefent op de knieschijf. Met de brace kunt u de knie buigen. Het kussentje zorgt er voor dat de knieschijf in het gootje van het bovenbeen blijft. U draagt de brace tot aan de controleafspraak bij uw arts. Meestal is dat 5 weken.

Belangrijk om te weten:

  • De kniebrace mag af met douchen.
  • ‘s Nachts moet u de kniebrace af doen.

Oefeningen

Tijdens de behandeling met de kniekoker en de kniebrace is het belangrijk dat u de spieren in het been blijft trainen. Vooral de strekspier van het bovenbeen (de quadriceps), want deze spier is via de pees verbonden met de knieschijf.

Deze oefeningen zorgen ervoor dat de gehele quadriceps en het deel van de spier dat aan de binnenkant van het been zit, sterk worden.

Oefening 1

  • Ga zitten op een stoel of bank en probeer uw been gestrekt iets op te tillen.
  • Houd dit 10 seconden vast en laat uw been dan weer zakken.
  • Dit doet u 10 keer achter elkaar met een pauze van 10 seconden tussen elke beweging.
  • Deze oefening doet u 3 tot 4 keer per dag.
  • U kunt deze oefening ook liggend doen op bed of op de bank.

Oefening 2

  • Ga zitten of liggen op bed of op de bank met uw been gestrekt.
  • Span de spieren in uw bovenbeen aan door uw voet op te trekken en de knieholte in het bed of de bank te drukken.
  • Houd dat 2 seconden vast. Door het aanspannen wordt het deel van de quadriceps aan de binnenzijde van het been getraind.
  • Dit doet u 10 keer achter elkaar met een pauze van 10 seconden tussen elke aanspanning.
  • Deze oefening doet u 3 tot 4 keer per dag.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met poli Chirurgie:

  • Als de pijn erger wordt.
  • Als de gipskoker te ver is gaan zakken en daardoor knelt.

Als zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de poli Chirurgie, via telefoonnummer 0845-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met poli Chirurgie, op telefoonnummer 0845-84 53 35.

Specialismen