Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Bloeddrukmeting 24 uur
Patiëntenfolder

Bloeddrukmeting 24 uur

Met een 24-uurs bloeddrukmeting kan uw behandelend arts een goed beeld krijgen van uw bloeddruk. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt.

Voor het onderzoek

Voorbereiding

Wij vragen u om gemakkelijk zittende kleding te dragen als u naar het ziekenhuis komt. Draagt u bij voorkeur een T-shirt of trui met ruime mouwen. Dit maakt het aansluiten van de bloeddrukmanchet gemakkelijker.

Het onderzoek

Aansluiten van de bloeddrukmeter

Voor dit onderzoek krijgt u een bloeddrukmeter mee naar huis voor een periode van 24 uur. Om uw bovenarm wordt een bloeddrukmanchet bevestigd die verbonden is met de bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter zit in een beschermend tasje dat u met een draagriem of een riem om uw lichaam kunt dragen. Het aansluiten van de bloeddrukmeter vindt plaats tussen 8.15 en 9.00 uur.

De metingen

Overdag tussen 8.00 en 22.00 uur wordt elke 30 minuten uw bloeddruk gemeten. ’s Nachts tussen 22.00 en 8.00 uur gebeurt dat elke 60 minuten.

Om een goed beeld te krijgen van uw bloeddruk is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek zoveel mogelijk bezig bent met uw normale dagelijkse werkzaamheden. Het is van belang dat u tijdens de meting even stil blijft staan of zitten en uw arm rustig laat hangen of neerlegt, bijvoorbeeld op de tafel. Hoe rustiger u uw arm houdt, hoe sneller de meting verloopt.

Belangrijk om te weten

De bloeddrukmeter mag absoluut niet in aanraking komen met water. Dit betekent dat u in deze periode van 24 uur niet mag douchen of zwemmen.

Na het onderzoek

Terugbrengen bloeddrukmeter

Wanneer het onderzoek is afgelopen, mag u de bloeddrukmeter niet zelf uitzetten. U mag de meter wel af doen voordat u naar het ziekenhuis komt.

De bloeddrukmeter kunt u afgeven aan de balie van de polikliniek Interne geneeskunde, tussen 8.15 en 9.00 uur.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u direct na dit onderzoek een afspraak heeft bij die arts, dan krijgt u meteen de uitslag.

Als u enkele dagen of weken later een afspraak heeft bij de arts, dan krijgt u tijdens deze afspraak de uitslag van het onderzoek.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Interne geneeskunde op telefoonnummer 0845-84 53 60 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Interne geneeskunde, op telefoonnummer 0845-84 53 60.