Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Bedplassen folder
Patiëntenfolder

Bedplassen

In Nederland hebben meer dan honderdduizend kinderen last van bedplassen. Naarmate kinderen ouder worden, kan dit een probleem gaan vormen. Door de reacties vanuit de omgeving of door eigen gevoelens van schaamte durven kinderen bijvoorbeeld niet te gaan logeren of op kamp. De huidige medische opvatting is dat actief behandelen zinvol is zodra het kind zelf aangeeft droog te willen slapen. Welke behandelmethoden er zijn, leest u in deze folder.Bedplas

De meeste kinderen (80%) worden, ruim voordat ze zes jaar oud zijn, vanzelf 's nachts droog. Soms zijn kinderen wel een tijdje droog geweest, maar gaan dan op een gegeven moment weer opnieuw in bed plassen. Sommige kinderen lukt het niet zelf en hebben extra hulp nodig van hun ouders of soms van specialisten op het gebied van bedplassen.

Wat verstaan we onder bedplassen?

Bedplassen is geen ziekte. Het is meestal een kwestie van ’s nachts vertraagd zindelijk worden. Bedplassen wordt door artsen pas gezien als een ‘medisch’ probleem als een kind ouder dan zeven jaar nog ten minste twee keer per maand in bed plast. Maar dan ook nog alleen als het kind er zelf last van ondervindt. De medische term voor bedplassen is enuresis nocturna. Hoewel bedplassen vrijwel nooit een lichamelijke oorzaak heeft, zal de huisarts of kinderarts dit toch altijd proberen uit te sluiten.

Mogelijke oorzaken

Waarom iemand nog in bed plast, is moeilijk te zeggen. Er is zelden een ernstige lichamelijke oorzaak. Erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van bedplassen, vooral bij kinderen waarvan één van de ouders laat droog was. Slechts in een enkel geval komt het probleem voort uit ziekte.
Wel is er een invloed bekend van het ‘anti-plas hormoon’ (antidiuretisch hormoon). Dit hormoon remt de aanmaak van urine, zodat er ‘s nachts minder urine wordt aangemaakt. Normaal gesproken hoort de productie van dit hormoon ‘s nachts hoger te zijn dan overdag. Bij kinderen die in bed plassen, ontbreekt vaak deze verhoogde antidiuretisch hormoonproductie gedurende de nacht. Hierdoor produceren ze 's nachts meer urine dan de blaas kan bevatten.
Ouders geven ook vaak aan dat hun kinderen diep slapen en dus moeilijk wakker te maken zijn. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze kinderen niet dieper slapen dan andere kinderen en dat het bedplassen ook voorkomt in de lichte slaap. Het probleem is dat het kind het signaal van de volle blaas nog niet goed verwerkt en er daardoor niet wakker van wordt.
Het is dus moeilijk om één oorzaak voor bedplassen aan te wijzen. Soms is het een combinatie van factoren, soms is het waarom helemaal niet vast te stellen.

Methoden om kinderen droog te leren slapen

Kalendermethode

In principe is deze methode het meest geschikt voor kinderen van 5 tot 7 jaar. De kalendermethode heeft zin wanneer er al af en toe droge nachten zijn. Het is de bedoeling dat uw kind op de kalender de droge nachten noteert. Uw kind plakt een sticker voor elke droge nacht. Het voordeel van de kalendermethode is dat het weinig tijd kost om bij te houden en het leuk is voor uw kind. Op een positieve, tolerante en ontspannen manier wordt toegewerkt naar meer droge nachten.

Wanneer blijkt dat uw kind tijdens het gebruiken van de kalender ten minste twee nachten per week droog is, kunt u met een beloningsschema gaan werken. Zorg ervoor dat de beloningen niet te groot zijn en passen bij uw kind. Als uw kind twee weken lang twee keer per week droog is, wordt dit beloond. Vervolgens wordt het streven om twee weken lang drie keer per week droog te zijn. Hierna mag de lat weer hoger worden gelegd. Bijvoorbeeld eerst een hele week droog en daarna twee weken droog voordat een beloning verdiend wordt.

Plaswekker

De plaswekker bestaat uit een speciaal broekje dat uw kind 's nachts aandoet en een wekker, een kastje dat geluid maakt via een elektrisch signaal. De wekker gaat af wanneer het broekje door urine nat wordt. Door de wekker kan uw kind de koppeling leren maken van ‘een volle blaas’ met ‘wakker worden en de sluitspier aanpassen’. De plaswekker ondersteunt de lichamelijke processen op precies het juiste moment, namelijk als de blaas vol is.

De plaswekker heeft succes bij 70% van de kinderen. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat uw kind droog is. Als uw kind 20 droge nachten heeft, is dat het moment om de plaswekker in de kast te zetten.

Ongeveer 30% van de kinderen heeft een terugval nadat ze droog zijn geworden. Mocht uw kind terugvallen, begin dan opnieuw met de plaswekker. Opnieuw deze methode toepassen heeft vaak een snel en blijvend succes.

Medicatie

Geneesmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen in het proces naar definitief droog worden. De geneesmiddelen kunnen worden toegepast om uw kind tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens vakanties of logeerpartijen, van het bedplassen te verlossen. Het voordeel van het gebruik van medicijnen is dat het effect snel merkbaar is. In de meeste gevallen wordt gekozen voor het medicijn Minrin. Dit bootst de werking van antidiuretisch hormoon na en zorgt ervoor dat er ’s nachts minder urine wordt aangemaakt door de nieren. Hierdoor is de blaas minder snel vol en zal het kind ’s nachts niet zo snel hoeven te plassen.

Wanneer naar de kinderarts?

Wanneer het bedplassen nog optreedt op de leeftijd van 7 jaar, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen, vooral als het kind er zelf last van heeft. Dit kan de huisarts of schoolarts zijn. Deze kan uw kind eventueel doorverwijzen naar het kinderincontinentiespreekuur van Maasziekenhuis Pantein (Bo-KIT).

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen over het Kinderincontinentiespreekuur (Bo-KIT), dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Kindergeneeskunde. De poli is van maandag tot en met vrijdag te bereiken.

Polikliniek Kindergeneeskunde
Telefoon: 0485-84 55 05
Internet: www.maasziekenhuispantein.nl

 

December 2021 – Versie 5
KIN006

 

Specialismen