Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Allergie onderzoek
Patiëntenfolder

Allergie onderzoek

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een allergie-onderzoek te doen op de polikliniek Dermatologie. Met een allergietest kan uitgezocht worden voor welke stoffen u overgevoelig bent. Dit kan op drie manieren, namelijk via een plaktest, priktest of bloedonderzoek. Op basis van de informatie die tijdens het gesprek met de dermatoloog ter sprake komt, wordt besloten welke test in uw situatie het meest geschikt is. In deze folder worden de prik- en de plaktest beschreven.

1. De plaktest

Tijdens dit onderzoek wordt uitgezocht voor welke stoffen u allergisch bent. U wordt op de ongeveer 36 meest voorkomende stoffen getest, bijvoorbeeld parfumgrondstof, rubber, nikkel. Zo nodig wordt het onderzoek uitgebreid met stoffen waarmee u thuis of op het werk in aanraking komt. De plaktest wordt uitgevoerd op de rug of armen en is pijnloos.

Voor het onderzoek

Omdat de plaktest wordt uitgevoerd op de rug of de armen, is het belangrijk dat deze op het moment van het onderzoek vrij zijn van eczeem.

 • Hormoonzalf mag vanaf een week voor de test niet op de rug en armen gebruikt worden. Op alle andere delen van het lichaam mag dit wel, vanzelfsprekend op voorschrift van de arts.
 • Het gebruik van antihistaminica, tabletten tegen de jeuk, moet tijdelijk gestopt te worden, tenzij de arts anders aangeeft. U neemt de laatste tablet op zondag, tenzij de arts anders aangeeft.
 • U mag vanaf een week voor het onderzoek niet met de rug of armen in de zon of onder de zonnebank komen.
 • Bij overtollige haargroei op de rug, verzoeken wij u deze enkele dagen voor het onderzoek met behulp van een scheermes te verwijderen.

Onderzoek

U meldt zich bij de balie van de polikliniek Dermatologie. Als u aan de beurt bent, wordt u meegenomen naar een aparte ruimte waar de plaktest plaatsvindt.

De assistente ontvet de rug of armen met alcohol, waarna de ongeveer 36 stoffen worden aangebracht. De stoffen worden afgedekt met pleisters, zodat alles goed op zijn plaats blijft zitten. Het plakken duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat de pleisters niet verschuiven. De rug moet vanaf het moment dat de pleisters worden geplakt totdat de dermatoloog de uitslag bespreekt niet nat worden. Uw rug moet droog blijven. Na de afspraak bij de dermatoloog kunt u weer douchen. Vermijd gedurende de test activiteiten die leiden tot overmatig transpireren, zoals sporten.

De assistente tekent met een fluorescerende viltstift de plaatsen af waar de stoffen waren aangebracht.

Een dag later komt u terug voor een tweede beoordeling door de arts. De resultaten van de test worden dan meteen met u besproken. Hierna is de test afgelopen en kunnen alle dagelijkse bezigheden hervat worden. Vanaf dit moment kunt u weer douchen.

De stoffen waar u een reactie op heeft, staan vermeld in een speciale folder met nadere uitleg. Tevens krijgt u een pasje mee waarin de stoffen waar u op reageert, staan vermeld.

Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen één tot twee weken. Een enkele keer kan een reactie zeer heftig zijn en kan een lichtgekleurde plek zichtbaar blijven.

Belangrijk

Wilt u zo spoedig mogelijk contact opnemen met de polikliniek Dermatologie als er in de dagen na de tweede beoordeling alsnog een reactie op de rug of de armen ontstaat?

2. De priktest

Een priktest kan uit diverse reeksen bestaan. De dermatoloog bepaalt, naar aanleiding van het gesprek met u, voor welke reeks u in aanmerking komt.

Voor het onderzoek

 • Omdat de priktest wordt uitgevoerd op de armen, is het belangrijk dat deze op het moment van het onderzoek vrij zijn van eczeem.
 • Hormoonzalf mag vanaf een week voor de test niet op de armen gebruikt worden. Op alle andere delen van het lichaam mag dit wel, vanzelfsprekend op voorschrift van de arts.
 • Het gebruik van antihistaminica, tabletten tegen de jeuk, moet tijdelijk gestopt te worden. De laatste tablet kan op zondag worden genomen tenzij de arts anders aangeeft.
 • U mag vanaf een week voor het onderzoek niet met uw armen in de zon of onder de zonnebank komen.

Onderzoek

U meldt zich aan de balie van de polikliniek Dermatologie. U wordt meegenomen naar een aparte ruimte, waar de priktest plaatsvindt. Er kan gevraagd worden of u liever ligt of zit. Uw armen worden ontvet met alcohol, hierdoor blijven de druppels beter op hun plaats liggen. Op de huid van de armen worden druppels van de desbetreffende oplossingen aangebracht. In deze druppels wordt met een klein naaldje even in de huid geprikt. Dit doet nauwelijks pijn. U moet dan 20 minuten wachten en de stof laten intrekken. Hierna wordt de test beoordeeld.

Uitslag

De resultaten van de priktest worden genoteerd in het medisch dossier en met u besproken door de behandelend arts. Tevens krijgt u een pasje mee waarin de stoffen waar u op reageert staan vermeld.

Na de test kunt u de eventuele tabletten en zalven die u voorgeschreven heeft gekregen gewoon weer gebruiken, tenzij de dermatoloog anders voorschrijft.

Meer informatie

Mocht u naar aanleiding van deze folder nog vragen hebben of meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie, via telefoonnummer 0485 - 84 53 20.

Specialismen