1. Home
  2. Voor verwijzers
  3. Nieuwsoverzicht verwijzers
  4. Maasziekenhuis onderdeel van groot oncologisch netwerk
Nieuws

Maasziekenhuis onderdeel van groot oncologisch netwerk

22-12-2022
Ondertekening Regionaal Oncologisch Netwerk 24 Nov 2022

Patiënten met kanker krijgen in Oost-Nederland de beste oncologische zorg, ongeacht in welk ziekenhuis zij hun zorgtraject starten. Dat is de inzet van de samenwerking van acht ziekenhuizen, waaronder Maasziekenhuis Pantein en van de Radiotherapiegroep in de regio Oost-Nederland.

Best mogelijke zorg

Internist oncoloog Brian Scholtes van het Maasziekenhuis: “Het Maasziekenhuis werkt al vele jaren met het Radboudumc samen als het gaat om oncologische zorg. Door de vorming van dit oncologisch netwerk Oost-Nederland blijft de beste mogelijke oncologische zorg beschikbaar in de wijde regio. Patiënten krijgen zo dicht mogelijk bij huis de beste zorg. Via het netwerk delen wij kennis en expertise en hoeft de patiënt hiervoor niet onnodig te reizen.” Scholtes ondertekende eind november de samenwerkingsovereenkomst waarin deze mooie ambitie is vastgelegd.

Ontwikkelingen oncologische zorg

De oprichting van een groot oncologisch netwerk in het oosten van Nederland is een antwoord op de ontwikkelingen in de zorg. Het aantal patiënten met kanker neemt toe en de diagnostiek, behandeling en nazorg voor deze patiënten worden complexer. Daarbij staan de budgetten ernstig onder druk en worden er steeds hogere kwaliteitseisen gesteld. Daarom gaan Bernhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein, Radboudumc, Radiotherapiegroep en het ARTZ Oncologisch netwerk (Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei) samenwerken in een groot oncologisch netwerk in Oost-Nederland.

Wat betekent dit voor de patiënt?

De bundeling van krachten van algemene ziekenhuizen, topklinische ziekenhuizen en een academisch ziekenhuis biedt, naast nog betere patiëntenzorg, meer mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderzoek en opleiding. Het streven is om oncologiepatiënten zoveel mogelijk in hun eigen omgeving te behandelen. In voorkomende situaties kunnen patiënten behandeld worden in het eigen vertrouwde ziekenhuis en voor een specifieke ingreep of behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in het netwerk worden verwezen.

3 speerpunten van het netwerk

Het netwerk richt zich op drie speerpunten: regionaal partnership, vooroplopen in innovaties en waarde gedreven zorg. Daarbinnen zijn verschillende doelen, zoals regionale multidisciplinaire patiëntbesprekingen, het meten en publiceren van kwaliteitscijfers en samen beslissen door patiënt en specialist. Eén van de eerste doelen om mee aan de slag te gaan is het afstemmen van behandeltrajecten voor de hele regio. Komt een patiënt in één van de ziekenhuizen voor een bepaald type kanker, dan is de aanpak en behandeling hiervan in alle ziekenhuizen hetzelfde. Deze bundeling van expertise en ervaring zal, samen met innovaties van de oncologische zorg, gaan leiden tot meer waarde gedreven zorg in de regio Oost-Nederland.


* Foto: Internist oncoloog Brian Scholtes (linksonder) ondertekende namens Maasziekenhuis Pantein de overeenkomst van de regionale samenwerking.