Verplaatste kraamzorg

Wilt u zelf kiezen waar u de acht dagen kraamzorg wilt inzetten, thuis en/of in het ziekenhuis? Dat kan. Maasziekenhuis Pantein biedt ouders deze zogenaamde verplaatste kraamzorg. Bijvoorbeeld als de moeder na de bevalling naar huis mag, maar het kindje nog in het ziekenhuis moet blijven. Zij kan dan in het ziekenhuis de kraamzorg ontvangen, die normaal gesproken thuis wordt verleend.

Persoonlijke aandacht

Het streven is dat gedurende de hele kraamperiode één vaste kraamverzorgende het aanspreekpunt is. Dit vinden veel mensen prettig. Een ander voordeel is dat de begeleiding van de moeder door de kraamverzorgende al in een eerder stadium kan starten. De ouders leren al in het ziekenhuis hoe ze hun baby het beste kunnen verzorgen als ze weer thuis zijn. Dit maakt de overgang van het ziekenhuis naar huis kleiner. De verloskundige waarbij de moeder onder controle is, bezoekt de moeder in het ziekenhuis, omdat ze net als in de thuissituatie eindverantwoordelijk is voor de nazorg.

Goede overgang naar huis

In het ziekenhuis verzorgt en begeleidt de kraamverzorgende de moeder zoals in de thuissituatie. De kinderverpleegkundige van het ziekenhuis en de kraamverzorgende stemmen de zorg voor het kindje met elkaar af.

De kraamverzorgende kan, naast de zorg voor moeder en kind in het ziekenhuis, ook in de woning van de kraamvrouw huishoudelijke taken verrichten, zoals de zorg voor andere kinderen, maaltijden, de was en overige huishoudelijke taken. De kraamverzorgende zal alleen taken in de woning verrichten als er iemand thuis is.

Als het kindje binnen acht dagen na de bevalling naar huis mag, wordt de kraamzorg thuis voortgezet. Zo loopt de zorg in het ziekenhuis en in de thuissituatie naadloos in elkaar over.

Samenwerking

Voor de verplaatste kraamzorg werkt het Maasziekenhuis samen met Welkom Kraamzorg, Groene Kruis Kraamzorg, PVG Bemiddelingsburo voor kraamzorg en KraamZus.


Informatiefolder

Meer informatie leest u in de folder Verplaatste kraamzorg in het Maasziekenhuis