Ergotherapie

De ergotherapeut ondersteunt mensen die moeite hebben met alledaagse bezigheden, zoals wassen, aankleden, boodschappen doen, eten, telefoneren, fietsen. Door een ziekte, een handicap, een verstoorde ontwikkeling, psychische problemen of na een ongeluk lukt het niet (meer) om deze - tot dan toe heel normale - dingen te doen. De ergotherapeut bedenkt oplossingen en oefent met u, zodat u uw dagelijks leven weer zelfstandig en veilig vorm kunt geven.


Op welke manier de ergotherapeut iemand helpt, verschilt van persoon tot persoon. Hij of maakt gebruik van veel verschillende elementen en zoekt voor ieder individu naar de best mogelijke optie. Voorbeelden van mogelijkheden om de alledaagse bezigheden te vergemakkelijken zijn: het doen van oefeningen (eventueel in samenwerking met de fysiotherapeut), het gebruik van hulpmiddelen (zoals een rollator of aangepast bestek) en het aanleren van nieuwe strategieën.

 

Tijdens opname in het ziekenhuis
Uw behandelend arts kan de ergotherapeut inschakelen om te bepalen of u revalidatie nodig heeft, bijvoorbeeld na een beroerte of een ongeval. Meestal wordt u naar de afdeling Fysiotherapie, Ergotherapie en Logotherapie gebracht. Soms komt de ergotherapeut bij u op de verpleegafdeling. De ergotherapeut observeert u tijdens het uitvoeren van alledaagse taken, zoals wassen, aankleden, brood smeren, eten koken, computeren of het spelen van een spel. De ergotherapeut stelt vast of u een revalidatietraject nodig heeft en brengt advies uit aan uw behandelend specialist.

Afspraak maken met de polikliniek Ergotherapie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de afdeling Fysiotherapie, Ergotherapie en Logopedie. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw specialist of huisarts u heeft doorverwezen. Het telefoonnummer is 0485-84 52 55. De afdeling is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. U kunt ook online een afspraak maken.

 

U vindt de afdeling Fysiotherapie, Ergotherapie en Logopedie op de tweede etage van Pantein Plaza, het gebouw tegenover Maasziekenhuis Pantein. 

Poliklinieken