Roomservice

In Maasziekenhuis Pantein kunt u gebruik maken van een nieuw concept rondom service en voeding: roomservice.

Het belang van goede voeding

Voeding doet meer dan u denkt. Goede voeding is van belang om sneller weer gezond te worden. Het levert u energie en allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze stoffen zorgen voor uw lichamelijke conditie en weerstand. Hoe beter uw conditie is, des te meer weerstand u hebt. Daardoor kunt u sneller van een operatie of ziekte genezen. Voor bepaalde operaties zijn er aparte folders met voedingsadviezen.

Roomservicemedewerker

Dagelijks zijn er op elke verpleegafdeling een aantal roomservicemedewerkers aanwezig. Dat betekent dat u een vaste medewerker krijgt toegewezen bij wie u terecht kunt voor servicevragen en het bestellen van eten en drinken.

Eten en drinken

U kunt zelf bepalen wat en wanneer u wilt eten en drinken. U kunt uw menu samenstellen aan de hand van een digitale menukaart via Maasmedia. Natuurlijk staat uw gezondheid altijd voorop. De menu’s worden dan ook afgestemd op een eventueel voorgeschreven dieet of uw voedingsgewoonte.

U kunt ook kiezen waar u wilt eten. Dat kan op uw eigen kamer zijn. Maar bijvoorbeeld ook samen met familie of vrienden in de lounge op de afdeling of in het restaurant of grand café van het ziekenhuis. Voor uw familie en vrienden wordt er een kleine vergoeding gevraagd als u samen in de lounge of op uw kamer eet.

Dieet

Als u een dieet hebt of wanneer de behandelend specialist u een dieet voorschrijft, krijgt u bezoek van een diëtist. De diëtist kan vragen over uw dieet beantwoorden. Moet u een dieet blijven volgen als u naar huis gaat, dan krijgt u van de diëtist een dieetadvies mee.

Jarig?

Wanneer u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis jarig bent, verwennen wij u die dag graag met iets extra’s. Voor de warme maaltijd mag u een feestmenu kiezen. De roomservicemedewerker overlegt dit met u. Uiteraard wordt er rekening gehouden met eventuele beperkingen die aan uw ziektebeeld zijn verbonden.

Meebrengen en bewaren van etenswaren

Patiënten die herstellende zijn van een ziekte of ingreep, hebben vaak een verlaagde weerstand waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties. Voedsel dat onhygiënisch is bereid of bewaard, is een bron van bacteriën. De toch al zieke patiënt kan hierdoor een infectie oplopen. Wij willen u als patiënt of bezoeker verzoeken om geen etenswaren mee naar het ziekenhuis te nemen. Wilt u toch iets meenemen, overlegt u dit dan met de roomservicemedewerker. Zij kan u adviseren hoe u hygiënisch en veilig om kunt gaan met het meegebrachte voedsel.

Let op uw gewicht

Hoe fitter u bent, des te makkelijker u kunt herstellen. Ook voorkomt u het risico op doorliggen. Uw gewicht geeft vaak een goede indicatie van uw voedingstoestand en uw conditie. Zomaar afvallen, zonder dat u hier bewust iets voor doet, is daarom geen goed teken. We spreken van ‘ongewenst gewichtsverlies’ als uw gewichtsverlies zoveel is dat er een risico ontstaat op vermindering van uw weerstand. Weeg uzelf daarom regelmatig als u ziek bent of een operatie moet ondergaan en geef het door aan de verpleegkundige of arts als u ongewild gewicht verliest. De diëtist kan u helpen om uw voeding aan te vullen.