Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk rechtzien. Het is een zelfstandig deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. Een orthoptist onderzoekt en behandelt stoornissen in de samenwerking tussen beide ogen en de ontwikkeling van de ogen. Bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, een lui oog, verstoringen van de oogbewegingen, brilafwijkingen, hoofdpijnklachten en leesklachten. Zowel volwassenen als kinderen kunnen bij een orthoptist terecht.


Onderzoek en behandeling

Tijdens het onderzoek kijkt de orthoptist naar de oogstand, de oogbewegingen en de samenwerking van beide ogen. Bij kinderen wordt dit onderzoek op een speelse wijze, met poppetjes en lampjes, uitgevoerd.

 

Het eerste onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur. Het kan zijn dat bij het onderzoek pupilverwijdende druppels worden gebruikt. Daardoor kunt u tijdelijk wat wazig gaan zien en zijn uw ogen gevoeliger voor licht. Het is daarom verstandig een zonnebril mee te nemen en niet zelf auto te rijden.

 

Afhankelijk van de oorzaak van de klachten kan de behandeling bestaan uit het afplakken van een oog, het voorschrijven van brilcorrecties en/of oefeningen. Als er sprake is van scheelzien, is dit in sommige gevallen te behandelen door middel van een operatie. De orthoptist zal dan de oogarts adviseren over de operatie.

Samenwerking

De orthoptisten en de oogartsen in het Maasziekenhuis werken nauw samen. Als blijkt dat de oorzaak van de klachten (ook) op het terrein van een ander specialisme ligt, overlegt de orthoptist met de oogarts of huisarts voor verdere verwijzing en/of onderzoek.

Verwijzing

Om een afspraak te kunnen maken bij de orthoptist heeft u een verwijzing nodig van de huisarts, oogarts of jeugdarts.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts, oogarts of jeugdarts u doorverwezen heeft. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 70. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Orthoptie op de eerste verdieping van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 103. U kunt zich melden bij de balie van de poli Oogheelkunde.

Specialismen

Poliklinieken