Oogheelkunde

Oogheelkunde legt zich toe op op de behandeling van ziekten van het oog, de oogleden, oogkas en traanwegen. Die behandeling is vaak met medicijnen, maar soms ook door middel van een behandeling met de laser of een operatie.

 

Tijdens uw bezoek aan de oogarts wordt meestal een aantal vaste onderzoeken gedaan zoals het opmeten van uw gezichtsscherpte en uw oogdruk. Soms worden uw ogen gedruppeld om de pupillen groter te maken. De oogarts kan dan ook de binnenkant van uw oog onderzoeken. Dit kan een beetje onprettig aanvoelen. Het is verstandig daarna niet zelf auto te rijden.


Samenwerking

In het oog kunnen ook aandoeningen van de rest van het lichaam tot uiting komen. Daarom ziet een oogarts veel patiënten van andere specialisten. Denk hierbij aan diabetespatiënten, patiënten met een hoge bloeddruk en patiënten met neurologische aandoeningen.

Optometrie

Optometrie betekent oogmeetkunde. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen door middel van controles, metingen en soms aanvullende onderzoeken. In het Maasziekenhuis werkt de optometrist onder leiding van de oogarts. De optometrist kan bepaalde taken overnemen van de oogarts, bijvoorbeeld controles bij patiënten met diabetes en staar. Door deze samenwerking hoeft u niet lang te wachten op een afspraak.

Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk rechtzien. Het is een zelfstandig deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. Een orthoptist onderzoekt en behandelt stoornissen in de samenwerking tussen beide ogen en de ontwikkeling van de ogen. Bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, een lui oog, verstoringen van de oogbewegingen, brilafwijkingen, hoofdpijnklachten en leesklachten. Zowel volwassenen als kinderen kunnen bij een orthoptist terecht. 

Meer informatie over orthoptie

Afspraak maken

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 70. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Oogheelkunde op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 103.

Specialismen

Poliklinieken