CTS-spreekuur: Carpale Tunnel Syndroom

In de onderarm loopt een belangrijke zenuw via de pols naar de hand. Bij de pols loopt deze zenuw samen met de buigpezen van de vingers door een smal kanaal, de carpale tunnel. Als er te veel druk op dit kanaal komt, kan er een zwelling ontstaan. De zenuw komt dan steeds meer bekneld te zitten waardoor klachten ontstaan, zoals hinderlijke tintelingen, pijn en doofheid. Soms is er zelfs sprake van krachtsverlies. ’s Nachts worden de klachten vaak erger waardoor een goede nachtrust flink verstoord kan worden.


Het CTS-spreekuur

Gesprek met de neuroloog

Uw afspraak op het CTS-spreekuur begint met een gesprek met de neuroloog. De neuroloog stelt u allerlei vragen om een goed beeld te krijgen van uw situatie en uw klachten. Daarnaast onderzoekt de neuroloog de handen.

 

Echografie van de pols

Tijdens het gesprek met de neuroloog, wordt er een echo van uw pols gemaakt om de diagnose vast te stellen. Echografie is een snel en pijnloos onderzoek waarbij goed te zien is of de zenuw in de pols verdikt is.

 

In enkele gevallen is er nog een aanvullend EMG-onderzoek nodig om CTS met zekerheid vast te stellen. EMG is de afkorting voor elektromyogram. Met elektrische signalen wordt gekeken hoe de zenuw in de pols werkt. Dit onderzoek wordt soms als pijnlijk of gevoelig ervaren.

 

De neuroloog vertelt u meer over deze onderzoeken tijdens het spreekuur.

 

Mogelijke behandelingen

Nadat de diagnose CTS is vastgesteld, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:

  • Afwachten;
  • Een pijnstillende en ontstekingsremmende injectie in de pols;
  • Het aanmeten van een polsspalk;
  • Een operatie.


Samen met de neuroloog bespreekt u wat in uw situatie de beste behandeling is.

 

Vaak is al direct een behandeling mogelijk. Een injectie in de pols en het aanmeten van een polsspalk kan meteen gedaan worden. Bij een operatie krijgt u een verwijzing voor de orthopeed. Aansluitend aan het CTS-spreekuur kunt u direct bij de balie van de polikliniek Orthopedie een afspraak maken voor het intakegesprek. De operatie vindt plaats in het Maasziekenhuis door specialisten van de Sint Maartenskliniek.

 

Meer informatie over de mogelijke behandeling kunt u lezen op de consultkaart Carpale Tunnelsyndroom van de Patiëntenfederatie Nederland en in de folder CTS-spreekuur.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Neurologie. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts of specialist u heeft doorverwezen. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 90. U kunt ook online een afspraak maken

Specialismen