1. Home
  2. Nieuws
  3. Start polikliniek Osteoporose / Fractuurpreventie
Nieuws

Start polikliniek Osteoporose / Fractuurpreventie

11-11-2015
Afbeelding binnenkant bot

Sinds enkele maanden beschikt Maasziekenhuis Pantein over een speciale polikliniek voor Osteoporose en Fractuurpreventie, ondergebracht bij de poli Interne Geneeskunde. Op maandag, dinsdag en donderdag kunt u op de gespecialiseerde poli terecht voor advies, onderzoek en behandelingen op het gebied van osteoporose (botontkalking of ‘broze botten’). Met deze poli draagt het Maasziekenhuis bij aan snellere herkenning van deze aandoening.

Opsporen zinvol

Osteoporose is een wijdverbreide aandoening. Toch weten veel mensen niet dat ze het hebben. Vaak wordt de kwaal pas ontdekt bij gericht onderzoek, bijvoorbeeld naar aanleiding van een botbreuk. Gebleken is dat tijdig opsporen van osteoporose erg zinvol is. Door medicijnen te gaan gebruiken en uw leefstijl aan te passen, is het mogelijk de kans op (nieuwe) botbreuken sterk te verminderen.

Tijdige diagnose

Het zo snel mogelijk opsporen van osteoporose is daarom een belangrijke pijler van de nieuwe poli. Patiënten die met een breuk binnenkomen op de Spoedeisende Hulp van Maasziekenhuis Pantein en ouder zijn dan 50 jaar worden (na de behandeling op de Spoedeisende Hulp) doorgestuurd naar de polikliniek. Daar wordt met een zogenoemde DEXA-scan onderzocht of zij osteoporose hebben. Indien nodig kan daarna de behandeling starten.

Meer breuken voorkomen

Een andere pijler van de poli is de fractuurpreventie: het voorkomen van (nieuwe) breuken. Als blijkt dat u een verhoogde kans hebt om iets te breken, zal worden gekeken hoe we dit risico zouden kunnen verkleinen. Welke maatregelen genomen worden, hangt af van de reden waarom u een verhoogde kans op botbreuken heeft. Naast osteoporose kunnen onder andere zaken als medicijngebruik, vaak vallen, alcoholconsumptie of andere aandoeningen een rol spelen.

Spilfunctie botbreuken

De poli moet in de toekomst de spil worden van alle specialismen waar een hoog risico op botbreuken een rol speelt. De zorg wordt hierdoor gestroomlijnd en toegankelijker. Osteoporose kan eerder herkend en behandeld worden.

Praktisch

De poli Osteoporose en Fractuurpreventie is geopend op maandag, dinsdag en donderdagochtend. De polikliniek is ondergebracht bij Interne Geneeskunde en wordt aangestuurd door internist drs. G. Vermeulen en drs. C. Schaars. Gespecialiseerd verpleegkundige Osteoporosezorg Marike Creemers draagt o.a. zorg voor het regelen en coördineren van DEXA-onderzoeken, het geven van patiëntenvoorlichting en lifestyle-adviezen en het starten van een eventuele behandeling. Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne Geneeskunde op telefoonnummer (0485) 84 53 60.

Gerelateerde nieuws items