1. Home
  2. Nieuws
  3. Buisjes bij langdurige oorklachten kind
Nieuws

Buisjes bij langdurige oorklachten kind

20-01-2022
Saskia Kok KNO Arts

Een langdurige oorontsteking bij kinderen is vervelend voor het kind en het leidt vaak ook tot slechter horen, oorpijn in de nacht en een verminderde concentratie. Zeker op school is dat erg vervelend. 

Meestal ontstaat de oorontsteking door vocht of slijm in het middenoor door een verstopte buis van Eustachius, de verbinding tussen het oor en neus/keelholte. De KNO-arts kan dit snel en eenvoudig verhelpen door met een kleine ingreep een buisje in het trommelvlies te plaatsen. Een kind kan na de behandeling, die ongeveer 10-15 minuten duurt, weer naar huis en hoort vaak meteen al weer beter.

Trommelvliesbuisjes

KNO-arts Saskia Kok: ‘Trommelvliesbuisjes zijn hele kleine buisjes die wij in de trommelvliezen plaatsen om slijmvorming of vocht achter het trommelvlies af te laten vloeien. Door de opening van die buisjes komt er weer lucht in het middenoor en de trommelholte. Er ontstaat dan geen ophoping van vocht of slijm meer. Deze buisjes nemen tijdelijk de functie van de buis van Eustachius over. Het ontstoken middenoor kan zich daardoor herstellen. Na een half jaar tot een jaar vallen de buisjes vanzelf uit het trommelvlies en sluit het vlies zich weer.’

Gerelateerde nieuws items