Maasziekenhuis Bij Nacht
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Slaaponderzoek (polysomnografie)
Patiëntenfolder

Slaaponderzoek (polysomnografie)

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een slaaponderzoek te ondergaan. Een slaaponderzoek wordt ook wel een polysomnografie genoemd. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wat is een slaaponderzoek?

Een polysomnografie is een onderzoek tijdens uw slaap, waarbij we gedurende één nacht de kwaliteit van uw ademhaling en slaap meten. Zo kunnen we eventuele ademhalingsstoornissen en/of problemen tijdens de slaap opsporen of uitsluiten.

U slaapt een nacht met een elastische band om uw buik, een neusbrilletje en een kapje om een van uw vingers. Hiermee meten we uw ademhaling, het zuurstofgehalte van uw bloed en uw hartslag tijdens de slaap. Met elektroden op uw hoofd en uw borst meten we tegelijkertijd de kwaliteit van de slaap. Verder krijgt u een elektrode op uw been om ‘onrustige benen’ te registreren. Aan deze aansluitingen zitten draden die verzameld worden in een recorder die u mee kunt dragen.

Voor de voorbereidingen op dit onderzoek komt u naar ziekenhuis. Daarna gaat u weer naar huis. Het onderzoek vindt bij u thuis plaats. De volgende dag komt u weer naar het ziekenhuis voor de afronding van het onderzoek.

Voor het onderzoek

Slaapdagboek

Naast deze folder heeft u ook een slaapdagboek ontvangen. Wij vragen u dit dagboek de komende 14 dagen in te vullen. Het ingevulde dagboek neemt u mee naar de afspraak voor het slaaponderzoek.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.
  • Het ingevulde slaapdagboek.

Voorbereiding

  • Ter voorbereiding op het onderzoek wast u thuis uw haren met shampoo. Wij verzoeken u daarna geen haarlak, crème of gel te gebruiken.
  • Gebruik ook geen crèmes of lotions op uw armen of benen voor het onderzoek.
  • Trek losse kleding aan, die u ook ‘s nachts kunt aanhouden tijdens het slapen. Dus geen strakke spijkerbroek, maar liever een pyjama of joggingbroek en een T-shirt. U krijgt namelijk meerdere elektrodes op uw benen, armen, gezicht en hoofd geplakt. De kabels van deze elektrodes worden onder of over de kleding geleid en meerdere banden worden over de kleding heen gedragen. Dit moet daarom wel comfortabel zitten.

Het onderzoek

Het aansluiten van de apparatuur

De laborant neemt uw slaapdagboek in ontvangst en hij/zij legt u uit wat er gaat gebeuren. De laborant brengt meerdere elektrodes aan op uw hoofd, borst en benen. Op de plaats waar de elektrodes komen, wordt de huid een beetje geschuurd zodat de elektrodes beter blijven zitten. Dit is niet pijnlijk. De laborant maakt de elektrodes vast met een plakker of met klei. Aan deze elektroden zitten draden. Deze draden zijn verbonden aan een recorder die u bij u draagt.

Daarnaast krijgt u meerdere sensoren, banden en een soort horloge om.

Weer naar huis

Als alle elektrodes en sensoren op uw lichaam zijn bevestigd en aangesloten, stelt de laborant de recorder in. Dit apparaat start en stopt automatisch met de metingen. U hoeft er zelf dus niks aan te doen.

Thuis gaat op de voor u normale tijd naar bed. U kunt gewoon uw normale ritme aanhouden en de dingen doen die u altijd doet vlak voordat u gaat slapen.

De volgende ochtend

De volgende ochtend komt u weer naar het ziekenhuis. U meldt zich om 8.30 uur weer bij de afdeling KNF op route 111.

De laborant verwijdert de elektrodes en sensoren van uw lichaam. Dit hoeft u thuis niet zelf te doen. Uw haar wordt zo goed als mogelijk schoon gemaakt. Thuis mag u uw haren natuurlijk weer wassen met shampoo.

Belangrijk!

Belangrijk is dat de apparatuur en draden niet nat worden. U mag zich dus niet douchen en ook niet sporten, vanwege het zweten. Pas ook op met eventuele regen! Het nat worden van de apparatuur is niet gevaarlijk voor u, maar het kan de meting wel beïnvloeden.

Na het onderzoek

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico's verbonden.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door een neuroloog. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) via telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen