Maasziekenhuis Pantein Buiten
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Blaasdrukonderzoek
Patiëntenfolder

Blaasdrukonderzoek

Binnenkort komt u naar het Maasziekenhuis voor een prostaatpunctie. U heeft een afspraak voor een blaasdrukonderzoek, ook wel urodynamisch onderzoek genoemd. Met dit onderzoek wil de arts nagaan wat de oorzaak is van uw plasklachten.

Urodynamisch onderzoek wordt vaak verricht bij klachten als bemoeilijkt plassen (obstructie) of ongewild urineverlies (incontinentie). Dit blaasonderzoek is een inwendig onderzoek naar de functie van de blaas en afsluitmechanisme. Door middel van dunne slangetjes, die ingebracht worden via de plasbuis en anus, kunnen metingen verricht worden van de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenbodemspieren. De meetresultaten worden met een computer verwerkt. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Voor het onderzoek

Voorbereiding thuis

  • Zorg er voor dat u thuis zo goed mogelijk ontlasting heeft gehad.
  • Voor het onderzoek hoeft alleen het onderlichaam ontbloot te worden. Wij raden u daarom aan kleding aan te doen die gescheiden gedragen kan worden, bijvoorbeeld een broek of rok en een trui.

Medicijnen

Wanneer u medicijnen voor de blaas gebruikt, stopt u hiermee drie dagen vóór het onderzoek, tenzij de uroloog iets anders met u heeft afgesproken.

Blaasontsteking

Als u in de dagen vóór het onderzoek klachten krijgt die kunnen duiden op een blaasontsteking, zoals pijn tijdens het plassen, neemt u dan even contact op met de arts die u heeft doorverwezen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Het onderzoek

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een verpleegkundige. Zij vraagt u vóór het onderzoek uw blaas goed leeg te plassen. Vervolgens wordt er een echo van de blaas gemaakt. Daarna gaat u met ontbloot onderlichaam op de onderzoeksstoel liggen. U krijgt een drukmeet-slangetje in de anus om de druk in de darm en de buik te meten. Vervolgens plakt de verpleegkundige drie elektrodes (EMG-stickertjes): één op het been en één op iedere bil vlak bij de anus. Daarmee wordt de spieractiviteit van de bekkenbodemspieren geregistreerd.

Vervolgens worden uw geslachtsdelen met water gereinigd. De verpleegkundige brengt daarna een drukmeetslangetje via de plasbuis in de blaas. Het inbrengen van de slangetjes is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Het gaat gemakkelijker als u de benen goed ontspant.

Via het drukmeetslangetje vult de blaas zich met steriel water totdat u nodig moet plassen. Dit vullen duurt vijf tot twintig minuten afhankelijk van de grootte van de blaas. Daarna mag u plassen met het slangetje in de blaas. Probeer zo rustig mogelijk uit te plassen.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek mag u direct naar huis. Bij het plassen kunt u een wat branderig gevoel hebben. Dat is normaal en verdwijnt na enkele uren.

Wij adviseren u wat extra water te drinken zodat de blaas flink doorspoelt. Wanneer het niet overgaat of er blijft een toegenomen aandrang om te plassen, neem dan contact op met de Poli Urologie.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

Het is verstandig contact op te nemen met de polikliniek Urologie als de volgende situatie zich voordoet:

  • Als u langer dan twee dagen veel bloed heeft bij de urine.
  • Als u vaak of de hele tijd het gevoel van een volle blaas heeft, maar kunt niet plassen.
  • Als u koorts krijgt (meer dan 38,5°C) binnen twee tot drie dagen na het onderzoek.

Wanneer zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie, via telefoonnummer 0485-84 53 45. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de uroloog tijdens de volgende controle. Samen met u besluit de arts wat het vervolgtraject is.

Bericht van verhindering

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Urologie op telefoonnummer 0485-84 53 45. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de uroloog en/of verpleegkundige voor het onderzoek of neem contact op met de polikliniek Urologie op telefoonnummer 0485-84 53 45.

Specialismen