Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Spiraaltje plaatsen onder roesje
Behandeling

Spiraaltje plaatsen onder roesje

Vrouwen die een spiraaltje laten plaatsen in Maasziekenhuis Pantein kunnen een roesje (sedatie) krijgen tijdens de behandeling. Dit biedt uitkomst voor vrouwen die hier erg tegenop zien of een slechte ervaring hebben, omdat ze de ingreep niet bewust meemaken en geen pijn ervaren.

Lagere drempel

Angst voor de pijn zorgt ervoor dat bijvoorbeeld jonge meiden met hevige menstruatieklachten of vrouwen die behoefte hebben aan anticonceptie, er tegenop zien om een spiraaltje te laten plaatsen. Een roesje kan de drempel verlagen. Een roesje is ook mogelijk bij andere kleine gynaecologische ingrepen zoals kijkonderzoek en behandeling van de baarmoederholte, behandeling bij afwijkende uitstrijkjes en curettages.

Positieve ervaring

Chloe kwam naar het Maasziekenhuis om haar spiraaltje te laten vervangen: “De eerste keer dat er bij mij een spiraaltje werd geplaatst heb ik daar veel last van gehad. Ik voelde me licht in mijn hoofd en niet lekker. De tweede keer zag ik er heel erg tegenop. Daarom stelde de gynaecoloog een roesje voor en dat leek me een goed idee. Ik heb van de hele ingreep niets meegekregen en helemaal geen pijn ervaren. Ik zou het niet meer zonder roesje doen en kan het iedereen aanbevelen.“

Verwijzing door de huisarts

Voor gynaecologische ingrepen onder sedatie is een verwijzing nodig van de huisarts. Tot 18 jaar zijn hier geen kosten aan verbonden. Vanaf 18 jaar geldt het eigen risico.

Betrokken specialismen

Interessante links