Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Oncologische revalidatie, oncologiefysiotherapie en oedeemtherapie
Patiëntenfolder

Oncologische revalidatie, oncologiefysiotherapie en oedeemtherapie

U wordt in het Maasziekenhuis behandeld voor kanker. Tijdens en na de behandeling kunt u te maken krijgen met allerlei klachten. Voor uw behandeling of het herstel daarvan is het belangrijk dat uw klachten verminderen. Revalidatie kan u hierbij helpen. In deze folder vindt u informatie over verschillende vormen van revalidatie, over de vergoeding, adressen en telefoonnummers van behandelaars in de regio.

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker wordt ook wel ‘oncologische revalidatie’ genoemd. Er zijn allerlei combinaties mogelijk:

Psychologische begeleiding

Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker is soms een goed idee bij problemen in het dagelijkse leven. Als er meer nadruk ligt op het gebied van praktische problemen dan kan een maatschappelijk werker u helpen. Als er meer nadruk ligt op het gebied van emotionele problemen, dan kan een psycholoog u verder helpen. Ook als u heel erg vermoeid blijft, helpen zij u verder.

Voedingsadvies

Een diëtiste kan u tips en adviezen over voeding geven, zodat u weer op krachten kunt komen.

Begeleiding (terug) naar werk

Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Dan kan de bedrijfsarts of ergotherapeut u daarbij begeleiden. Om te kunnen werken hoeft u nog niet helemaal beter of hersteld te zijn; werken kan u ook helpen bij het herstel.

Heeft revalidatie zin voor mij?

Heeft u klachten of wilt u klachten voorkomen, dan is revalidatie zinvol. Zowel tijdens de behandeling als daarna. Ook als u niet meer kunt genezen, heeft revalidatie zin. U voelt zich fitter en u zit lekkerder in uw vel.

Wat voor soorten revalidatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren voor revalidatie. U kunt individueel of in een groep samen met lotgenoten revalideren.

Revalideren tijdens de behandeling

Revalidatie zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijk last heeft van de behandeling voor kanker. Door regelmatig te bewegen, blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid. Voor toename of behoud van spiermassa is krachttraining een goede methode.

Revalideren na afloop van de behandeling

Na de behandeling kunt u in speciale revalidatieprogramma’s werken aan uw herstel. Ook is individuele revalidatie mogelijk. De training is gericht op verbetering van spierkracht, zuurstofopname en uithoudingsvermogen.

Heeft u na een jaar nog steeds last van ernstige vermoeidheidsklachten? Dan kan uw arts u doorverwijzen naar de psycholoog voor een speciale therapie.

Revalideren als u niet meer kunt genezen

Als u niet meer kunt genezen van kanker, wordt dat de palliatieve fase genoemd. In deze fase draagt revalidatie er aan bij dat u zich zo goed mogelijk voelt. De revalidatie is gericht op het voorkomen of verminderen van klachten, zodat u zoveel mogelijk de activiteiten kunt blijven doen zoals u gewend bent. Ook kan het streven naar het behouden van fysieke functies, zoals traplopen, belangrijk zijn.

Welke vorm van revalidatie past bij mij?

Met uw arts en/of de verpleegkundige kunt u uw klachten en de soort ondersteuning die u wilt, bespreken. Zij kunnen u adviseren en verwijzen naar zorgverleners (bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker of diëtiste) of een revalidatieprogramma bij u in de buurt.

De zorgverlener onderzoekt eerst uw klachten, wensen en mogelijkheden. Hij voert met u een gesprek aan de hand van vragenlijsten en lichamelijke testen. Zo maakt hij een revalidatieprogramma dat bij u past.

Zelf uw klachten in kaart brengen

De lastmeter biedt u de mogelijkheid om zelf uw klachten in kaart te brengen. Het kan u helpen in gesprek te gaan met uw zorgverlener(s) over problemen die u door uw ziekte ervaart. U vindt de lastmeter op www.lastmeter.nl. De lastmeter wordt op diverse momenten tijdens de behandeling afgenomen door de verpleegkundige.

Vergoeding door de zorgverzekering

Vaak worden de kosten van revalidatie helemaal of gedeeltelijk vergoed via uw ziektekostenverzekering. Neemt u voor de zekerheid eerst contact op met uw zorgverzekeraar.

Wat kan ik zelf doen?

Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie. U kunt zelf aan de slag gaan door bijvoorbeeld eens vaker de trap in plaats van de lift te nemen. Sporten kan ook, maar kies dan een manier van bewegen waarbij u nog gewoon kunt praten en niet buiten adem raakt. Pas op, vooral in het begin, dat u niet over uw grenzen heen gaat! En of u nu wandelt, fietst, danst of zwemt: het belangrijkste is dat u er plezier in heeft.

Samen sterk: praten met lotgenoten

Patiëntenorganisatie

Wilt u graag eens praten met lotgenoten over wat u bezighoudt? Patiëntenorganisaties voor verschillende vormen van kanker organiseren bijeenkomsten. U vindt de patiëntenorganisaties op de website: www.nfk.nl

Inloophuizen

U komt ook medepatiënten tegen als u een van de inloophuizen in Nederland bezoekt.

Psycholoog

Gespecialiseerd in oncologie
Psychologenpraktijk Van den Bekerom (Maasziekenhuis Pantein)
Drs. F. van den Bekerom

Diëtisten

Gespecialiseerd in oncologie
Diëtetiek Maasziekenhuis Pantein
T: 0485-84 52 26

De zorggroep, Groene kruis Voeding en Dieet
Noord- en Midden-Limburg
T: 077-373 92 53

Andere praktijken
U kunt ook altijd kiezen voor een diëtist(e) in uw buurt en navragen of zij u voedingsadviezen kunnen geven ten behoeve van uw revalidatieproces.

Diëtetiekpraktijken zijn te vinden via:

Vergoeding fysiotherapie door de zorgverzekering

Basisverzekering

Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering en betaalt u zelf als u alleen een basisverzekering heeft.

Er is echter één uitzondering: als uw aandoening valt onder de zogenaamde ‘chronische aandoeningen’* dan wordt fysiotherapie vanaf de 21e behandeling wél vergoed. Houdt u er rekening mee dat hierop wel het verplichte eigen risico van €385,- van toepassing is. Ook als u heeft gekozen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico, dan betaalt u eerst het verplichte én vrijwillige eigen risico voordat de behandelingen vergoed worden.

Aanvullende verzekering

Fysiotherapie wordt helemaal of gedeeltelijk vergoed als u –naast de basisverzekering– een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Hoeveel u precies vergoed krijgt, is afhankelijk van de soort aanvullende verzekering die u heeft gekozen. Hierbij geldt geen eigen risico.

* De lijst met ‘chronische’ aandoeningen wordt jaarlijks vastgesteld door de regering. Uw fysiotherapeut heeft hier geen invloed op. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of op de website van uw zorgverzekeraar kijken of uw aandoening onder ‘chronisch’ gerekend wordt en hoeveel behandelingen u vergoed krijgt.

Bijvoorbeeld:
U heeft een chronische indicatie voor fysiotherapie. Vanaf de 21e behandeling wordt de fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft een aanvullende verzekering waarin maximaal 14 fysiotherapie behandelingen vergoed worden. Dit betekent dat u voor behandeling 15 tot en met 20 geen vergoeding krijgt en deze behandelingen dus zelf moet betalen.

Fysiotherapie tijdens of na chemotherapie

Dit is geen chronische indicatie. Fysiotherapie wordt dan alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Fysiotherapie na een ziekenhuisopname

Dit is een chronische indicatie voor een jaar. Voorwaarde is dat u binnen 3 maanden na de ziekenhuisopname moet starten met fysiotherapie. Voor een chronische indicatie heeft u een verwijzing van de specialist of verpleegkundige nodig.

Fysiotherapie na een operatie

Dit is een chronische indicatie voor een jaar. Voor een chronische indicatie heeft u een verwijzing van de specialist of verpleegkundige nodig.

Fysiotherapie na radiotherapie waardoor littekenweefsel (fibrose) is ontstaan

Dit is een chronische indicatie voor een jaar. Voor een chronische indicatie heeft u een verwijzing van de specialist of verpleegkundige nodig.

Oedeemtherapie

Dit is een chronische indicatie voor een jaar. Voor een chronische indicatie heeft u een verwijzing van de specialist of verpleegkundige nodig. De fysiotherapeut moet de verwijzing opsturen naar de zorgverzekeraar voor goedkeuring voor vergoeding van de oedeemtherapie.

Oedeemtherapie en oncologie fysiotherapie

Hieronder vindt u adressen en telefoonnummers van fysiotherapeuten in de regio. In het Maasziekenhuis kunt u bij de afdeling Fysiotherapie terecht voor oedeemtherapie en oncologie fysiotherapie. U kunt ook een afspraak maken bij uw eigen oncologisch fysiotherapeut of oedeemfysiotherapeut. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie kunt u ook op zoek naar een geregistreerde oedeemtherapeut.

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Fysiotherapie Maasziekenhuis Pantein
Marion van Hoof en Cindy Zwartjes
T. 0485-84 50 00
I. www.maasziekenhuispantein.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Knooppunt Centrum voor Gezondheid
Marieke van Roij-Peeters, Lucie Broeksteeg, Carina Heer
Locatie Baarlo, Venray, Venlo
E. info@knooppunt-centrum.nl 
I. www.knooppunt-centrum.nl

Oedeemtherapie en oncologie fysiotherapie
Centrum voor Oncologie Maasvallei Noord
T. 0485-382307
E. info@centrumvooroncologie.nl 
I. www.centrumvooroncologie.nl 

Huid- en oedeemtherapie
Huidzorg
Locatie Boxmeer, Gennep, Cuijk
T. 088-002 81 11
E. info@huidzorg.com 
I. www.huidzorg.com 

Oncologische revalidatie
Fysiotherapie Cuijk Centrum
Daniëlle Busch
T. 0485-31 32 05
E. info@fysiotherapiecuijk.nl 
I. www.fysiotherapiecuijk.nl 

Herstel na kanker en oedeemtherapie
Fysiotherapie Hofmans van Benthum
Lyanne van de Sanden en Joris Reijnen
T. 0485-75 14 41
E. info@hofmansvanbenthum.nl 
I. www.hofmansvanbenthum.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Fysio- en manuele therapie P.M.J. Theunissen
Petra Cranen
T. 0485-32 18 69
E. fysiotherapietheunissen@gmail.com 
I. www.fysiotherapietheunissen.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
ESP Centrum
Antoinette Giepmans
T. 0485-51 60 09
E. info@espcentrum.nl 
I. www.espcentrum.nl 

Oedeemtherapie
Fysiotherapie Grave
Anja Seinstra
T. 0486–47 47 53
E. info@fysiotherapiegrave.nl 
I. www.fysiotherapiegrave.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Fysiotherapie KR8
Yvonne Smulders, Lotte van Gerven, Corine van Stipdonk
T. 077-398 28 34
E. info@kr8-horst.nl
I. www.kr8-horst.nl

Oncologiefysiotherapie
Fysiotherapie De Risselt
T. 077-398 10 23
E. info@fysiotherapiederisselt.nl 
I. www.fysiotherapiederisselt.nl 

Oncologiefysiotherapie
Fysiotherapie praktijk Kraaijenzank
Marco Kraaijenzank
T. 077-398 88 38
I. info@fysiohorst.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Fysiotherapie Mill
Marja Vos en Katinka Dijsselbloem
T. 0485–45 11 07
E. info@fysiotherapiemill.nl 
I. www.fysiotherapiemill.nl 

Oedeemtherapie
Fysiotherapie en Manuele therapie Mook-Milsbeek
Anneke Gruisinga-Kouws en Kiki van Dijk-van Bergen
Locatie Mook, Milsbeek
E. mook-milsbeek@live.nl 
I. www.fysiotherapiemookmilsbeek.nl 

Oedeemtherapie
Fysio- en manuele therapie Bergen
Ronald Vernooy
T. 0485-34 13 15
E. info@fysiobergen.nl 
I. www.fysiobergen.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Praktijk voor fysiotherapie Van Iersel-Schreurs
Ingrid Schreurs
Locatie Overloon, Rijkevoort
I. www.fysiotherapieoverloon.nl

Oedeemtherapie
FysioChallenge Sambeek
Maartje Jansen-Wouters
T. 0485-76 90 59
E. info@fysiochallenge.nl 
I. www.fysiochallenge.nl 

Oedeemtherapie
Fysiotherapie van der Vliet
Miranda Voogt
Locatie Sint Anthonis, Oploo, Overloon
E. info@fysiovandervliet.nl 
I. www.fysiovandervliet.nl 

Oedeemtherapie
Fysiotherapie Ronald Korsten
Marieke Brandts-Schoenmakers
T. 0485-382307
E. info@fysioronaldkorsten.nl 
I. www.fysioronaldkorsten.nl 

Oncologische revalidatie en oedeemtherapie
’t Hofse Veld
Wilma van Osch
T. 0478-50 17 43
E. info@hofseveld.nl 
I. www.hofseveld.nl 

Oedeemtherapie en oncologiefysiotherapie
Fysiotherapie Antoniusveld
Miranda de Vetter
T. 0478-51 22 96
I. www.fysiotherapie-antoniusveld.nl 

Oedeemtherapie en Oncologische fysiotherapie
Fysiotherapie Buitenlust
Joop Driessen
T. 0478-55 01 56
E. info@fysiotherapievenray.nl 
I. www.fysiotherapievenray.nl 

Huid- en Oedeemtherapie
Dermafocus
Sandra Tierney-Witjes
T. 06-43 12 88 48
E. info@dermafocus.nl 
I. www.dermafocus.nl 

 

Juli 2022 – Versie 8
MAM024