Maasziekenhuis Pantein Hal boven
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Littekenbreuk, operatie
Patiëntenfolder

Littekenbreuk, operatie

Een littekenbreuk is een defect in de spierlaag van de buikwand op de plaats waar deze dichtgemaakt werd na een operatie. Een littekenbreuk kan zich na elke buikoperatie voordoen. De wondgenezing kan door verschillende factoren worden beïnvloed waardoor deze niet optimaal is. Een littekenbreuk geneest nooit spontaan. In deze folder leest wat de behandelingsmogelijkheden zijn bij een littekenbreuk.

Onderzoek

Op basis van lichamelijk onderzoek stelt de arts een littekenbreuk vast. Aanvullend onderzoek is niet altijd nodig. De arts kan een CT-scan van uw buik laten maken om te bestuderen hoe uw breuk hersteld kan worden.

Operatie

Als u geen klachten heeft van de breuk, is een operatie niet nodig. Een operatie wordt gedaan als de breuk groter wordt. Een littekenbreuk wordt meestal hersteld door het aanbrengen van versteviging in de vorm van een kunststofmat die geplaatst wordt ter hoogte van de buikspierlaag. Slechts hele kleine openingen of littekens worden hersteld zonder deze versteviging. De arts kan adviseren om een buikband te dragen ter versteviging.

Risico’s en complicaties

Iedere operatie kent een aantal risico's. Zo kan bijvoorbeeld de wond ontstoken raken en kan er een bloeding of bloeduitstorting optreden.

Bij deze operatie bestaat er ook een kans dat de littekenbreuk toch een keer terugkomt.

In sommige gevallen wordt de buikholte tijdens de operatie geopend. Dan is er een kleine kans op een beschadiging van de darm.

Herstel na de operatie

Na een littekenbreukoperatie is er vaak een grote interne wondoppervlakte ter hoogte van de spierlaag van de buikwand. Buikspieren zijn gevoelig en worden bij veel bewegingen gewild en ongewild gebruikt en aangespannen. Daarom is bij dergelijke ingrepen pijnstilling na de operatie belangrijk. Het herstel tot normale activiteiten kan enkele weken duren.

Adviezen voor thuis

U heeft een afspraak meegekregen voor controle op de polikliniek. Tot aan deze controleafspraak raden wij u aan onderstaande adviezen op te volgen.

 • U mag geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren.
 • U mag niet zwaar tillen (maximaal 5 kg).
 • Vermijd baden, zwemmen en saunabezoek.
 • Als u moet hoesten of niezen, kunt u de buik eventueel ondersteunen met behulp van een kussentje.
 • Bij pijn mag u tot 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg Paracetamol gebruiken.
 • De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt zich gewoon wassen of douchen. Als de wond droog is, hoeft er geen gaas of verband meer op. Zo nodig bedekt u de wond met een gaas.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de behandelend arts:

 • hoge koorts hoger dan 38,5°C.
 • extreme pijn.
 • wondlekkage.
 • roodheid van de wond.
 • zwelling van het wondgebied.

Wanneer zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze dan aan uw behandelend arts of neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

 

Augustus 2019 – Versie 3
CHI037

Specialismen