Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Kinderlongverpleegkundige
Patiëntenfolder

Kinderlongverpleegkundige

Ongeveer één op de tien kinderen heeft in meer of mindere mate last van de luchtwegen. Astma is een van de meest voorkomende luchtwegaandoeningen bij kinderen. De huisarts of kinderarts behandelt hen hiervoor. De kinderlongverpleegkundige biedt ondersteuning naast de medische behandeling.

Waarom een kinderlongverpleegkundige inschakelen?

Heeft uw kind luchtwegproblemen waarvan de kinderarts verwacht dat uw kind hier een tijdje last van zal hebben? Of denkt de kinderarts dat uw kind astma heeft? Dan adviseert hij of zij om een afspraak te maken met de kinderlongverpleegkundige.

De kinderlongverpleegkundige leert u hoe u de klachten van uw kind kunt herkennen, voorkomen of verhelpen. Hierdoor heeft uw kind zo weinig mogelijk last van de klachten in het dagelijks leven. Op deze manier krijgt u ook meer grip op de astma van uw kind.

Wat doet de kinderlongverpleegkundige?

De kinderlongverpleegkundige geeft u informatie over:

 • astma,
 • herkennen van klachten,
 • medicijngebruik en de werking van de verschillende medicijnen,
 • onderhoud en gebruik van voorzetkamers,
 • richtlijnen voor het handelen bij een toename van de klachten,
 • het leiden van een zo normaal mogelijk leven.

De instructies die zij geeft, gaan over:

 • inhaleren en controle van de inhalatietechniek,
 • klachtenregistratie,
 • het huis zoveel mogelijk huisstofmijtvrij maken (saneren),
 • adrenalinepen bij ernstige (voedsel)allergie.

De kinderlongverpleegkundige houdt altijd nauw contact met de behandelend kinderarts.

Spreekuur

Twee tot drie keer per maand houdt de kinderlongverpleegkundige spreekuur op vrijdag van 8.30 - 16.00 uur. Hoe vaak u een afspraak met de kinderlongverpleegkundige heeft, hangt af van de situatie en uw eigen behoefte of die van uw kind. We proberen in ieder geval om minstens één keer per jaar een afspraak te maken. Breng altijd de eigen medicijnen met
toebehoren mee naar het spreekuur.

Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde, route 106. Er is niet altijd een spreekuurassistente aanwezig. U kunt dan gewoon plaatsnemen. De kinderlongverpleegkundige komt u daar ophalen.

Afspraak maken

Overige activiteiten

Als het nodig is, kunnen hulpverleners en begeleiders van uw kind de kinderlongverpleegkundige om advies vragen. Wanneer saneringsmaatregelen noodzakelijk zijn, neemt de kinderlongverpleegkundige in overleg met de ouders contact op met de astmaverpleegkundige van de thuiszorg.

Kinderlongverpleegkundigen:
Ellen Willems-Cornelissen en Marijke Janssen

 

KIN010 versie 4 nov2018

Specialismen