Maasziekenhuis Pantein Hal
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Hysteroscopie op de poliklinische operatiekamer (POK)
Patiëntenfolder

Hysteroscopie op de poliklinische operatiekamer (POK)

Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een kijkbuisje in de baarmoeder kijkt en eventueel kleine ingrepen doet.

Wat is een hysteroscopie?

Bij een hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina (schede) naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn ook kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een kleine poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn. De hysteroscoop is een dunne holle buis waar een lichtbundel doorheen gaat. Om de binnenkant van de baarmoeder goed zichtbaar te maken, spoelt de gynaecoloog tijdens de hysteroscopie met een vloeistof, waardoor het zicht helder blijft. De hysteroscoop is aangesloten op een camera. Het beeld is op een beeldscherm te zien en u kunt zelf meekijken als u dat wilt.

Redenen voor een hysteroscopie

Er kunnen verschillende redenen zijn om een hysteroscopie te doen. Bijvoorbeeld:

 • abnormaal bloedverlies tijdens of tussen de menstruaties
 • aanhoudende menstruatiepijn;
 • bloedverlies na de overgang;
 • het uitblijven van de menstruatie na een curettage;
 • verminderde vruchtbaarheid;
 • herhaalde vroeggeboorten of miskramen;
 • verdenking op een afwijking in de baarmoeder bij (contrast) echoscopie of ander onderzoek van de baarmoederholte.

Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd?

In het Maasziekenhuis of op onze locatie “Meerhof” bij Viasana in Mill, wordt een hysteroscopie meestal uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer (POK). Als u hiervoor in aanmerking komt, hoort u zo spoedig mogelijk de datum waarop het onderzoek plaatsvindt. Dit is altijd op een woensdag of vrijdagmiddag. De verpleegkundige van de polikliniek belt u om de datum van het onderzoek te bepalen en 1 week daarvoor ontvangt u per mail het exacte tijdstip waarop u verwacht wordt.

Het onderzoek kan plaatsvinden met of zonder verdoving (sedatie). Uw gynaecoloog bespreekt dit met u. Als sedatie uw voorkeur heeft, wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen en ontvangt u ook een informatiefolder over sedatie.

Op welk moment?

De hysteroscopie vindt bij voorkeur plaats als u vaginaal geen bloedverlies heeft. Als abnormaal bloedverlies de reden is voor het onderzoek, is bloedverlies vaak niet te vermijden en meestal niet bezwaarlijk. Bij gebruik van de pil is onderzoek mogelijk op alle dagen dat u een pil inneemt. Als u geen pil gebruikt, kan het onderzoek het beste gebeuren in de eerste helft van de cyclus, vóór de eisprong. Dit is zeker belangrijk als u zwanger wilt worden: dan kan er nog geen bevruchte eicel zijn die zich eventueel gaat innestelen.

Voorbereiding op het onderzoek

Pijnstillers

Voorafgaand aan een hysteroscopie neemt u pijnstillers in, bijvoorbeeld Ibuprofen (400 mg). Ibuprofen kunt u kopen bij een drogist.

U neemt een tablet Ibuprofen (400 mg) op de avond vóór het onderzoek. Dit herhaalt u nog een keer één uur voor het onderzoek. Door de medicijnen op deze manier in te nemen, voorkomt u dat u last heeft van een krampend, menstruatieachtig gevoel in de buik.

Bent u overgevoeligheid voor NSAID’s? Dan kunt u ook 2 tabletten van 500 mg Paracetamol per keer innemen. Dit middel geeft wel een iets minder goede pijnstilling dan de NSAID’s.

Wel of niet eten en drinken vóór het onderzoek

Bij een hysteroscopie zonder roesje (sedatie) hoeft u niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u voor het onderzoek gewoon kunt eten en drinken zoals u gewend bent.

Krijgt u een roesje voor dit onderzoek, dan is het wel belangrijk dat u nuchter bent vóór het onderzoek. Dat betekent dat u 6 uur voor het onderzoek niet meer mag eten en drinken. Welke instructies er precies voor u gelden, leest u in de informatiefolder ‘Sedatie (roesje) tijdens een poliklinische ingreep of endoscopisch onderzoek’.

Allergie

Als u weet dat u ergens overgevoelig voor bent, bijvoorbeeld voor jodium, laat het ons dan vóór het onderzoek weten.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Neem uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het onderzoek.

Melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich aan de balie op de locatie zoals is aangegeven in de laatste mail. Vervolgens kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Als u sedatie krijgt, vragen wij u om een half uur eerder aanwezig te zijn op uw afspraak. Als er geen sedatie plaatsvindt, vragen we u een kwartier eerder aanwezig te zijn voor uw afspraak.

Het onderzoek

 

U wordt in de wachtruimte opgehaald door een verpleegkundige. In de behandelruimte ontmoet u de gynaecoloog en assistente. De sedatieverpleegkundige is ook aanwezig als er sprake is van sedatie.

Het verloop van het onderzoek

U neemt plaats op de onderzoekstafel met uw benen in beensteunen. De arts brengt vervolgens de kijkbuis in de baarmoederholte. Door de kijkbuis stroomt vloeistof om de baarmoederholte te kunnen bekijken. Dit kan wat menstruatieachtige pijn veroorzaken. U kunt tijdens het onderzoek meekijken op een beeldscherm als u dat wilt. De arts zal u eventuele bijzonderheden vertellen. Soms is het nodig om een spreider (speculum) in de vagina te plaatsen voordat de kijkbuis in de baarmoederholte wordt geplaatst.

Duur van het onderzoek

Het hele onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Bij kleine ingrepen kan het wat langer duren.

Kleine ingrepen tijdens de hysteroscopie

Het is mogelijk om via de hysteroscoop met een tangetje kleine ingrepen in de baarmoederholte te verrichten.

Verwijderen van een poliep of een klein myoom

Een poliep is een bijna altijd goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies. Een myoom (vleesboom) is een goedaardige uitstulping van de spierlaag van de baarmoeder in de holte van de baarmoeder. Beide kunnen abnormaal bloedverlies veroorzaken. Een kleine poliep of myoom kunnen meestal verwijderd worden met een schaartje. Een uitgebreidere ingreep is nodig als de poliep of het myoom groter is of gedeeltelijk in de wand van de baarmoeder ligt.

Opheffen van geringe verklevingen in de baarmoederholte

Dunne verklevingen tussen de voor- en achterwand zijn eenvoudig door te knippen. Voor dikkere en uitgebreide verklevingen (syndroom van Asherman) is een grotere operatie nodig.

Verwijderen van een spiraal (IUD) waarvan het touwtje onvindbaar is

Een spiraal is meestal goed zichtbaar en wordt met een tangetje verwijderd. Heel zelden zit het spiraaltje vast in de wand van de baarmoeder en is een grotere operatie nodig.

Het afnemen van een stukje weefsel (biopt)

Tijdens de hysteroscopie kan met een tangetje een stukje weefsel (biopt) van de baarmoederwand worden weggenomen voor verder onderzoek.

(Micro)curettage

Dit is onderzoek van het slijmvlies van de baarmoeder dat soms plaatsvindt na de hysteroscopie. Via de schede brengt de gynaecoloog een dun buisje (curette) in de baarmoeder, zodat het slijmvlies van de baarmoederholte kan worden weggezogen of geschraapt voor verder onderzoek.


Na het onderzoek

Nazorg

Als u geen sedatie heeft gehad, kunt u na het onderzoek direct naar huis. Heeft u wel sedatie gehad, dan verblijft u 1 tot 2 uur op een uitslaapkamer voordat u naar huis gaat.

De meeste vrouwen hebben na het onderzoek weinig klachten. Sommige vrouwen hebben wel pijn of voelen zich niet zo lekker. Het is dan ook raadzaam dat iemand u thuisbrengt. Als u sedatie heeft gehad, mag u beslist niet zelf autorijden.

Bloedverlies

Na het onderzoek heeft u vaak enkele dagen bloedverlies of bruine afscheiding. Ook kan de onderbuik de eerste dagen nog gevoelig zijn.

Werk

Sommige vrouwen voelen zich na de ingreep nog vervelend. Het is dan ook het beste op de dag van het onderzoek geen belastende werkzaamheden te verrichten. De dag erna kunt u over het algemeen uw gewone bezigheden weer oppakken.

Gemeenschap

Als er geen bloedverlies meer is, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap.

Nacontrole

Meestal komt u na een aantal weken op de polikliniek terug. De gynaecoloog bespreekt met u de bevindingen van het onderzoek en de mogelijke verdere stappen. Soms kan deze afspraak met uw arts ook telefonisch plaatsvinden.

Risico’s en mogelijke complicaties

Een hysteroscopie veroorzaakt zelden complicaties. Het kan gaan om:

 • Ruim bloedverlies.
 • Een ontsteking.
 • Overgevoeligheid.
 • Een gaatje in de wand van de baarmoeder.

Ruim bloedverlies

Een hysteroscopie geeft meestal wat bloedverlies dat binnen een paar dagen stopt. Zeer zelden is het bloedverlies meer dan een flinke menstruatie. Neem dan contact op met de gynaecoloog.

Ontsteking

Koorts en toenemende buikpijn kunnen wijzen op een ontsteking van de baarmoederholte en/of de eileiders. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. Ook deze complicatie is zeldzaam. Neem bij deze verschijnselen contact op met de gynaecoloog.

Overgevoeligheid

Een overgevoeligheidsreactie treedt zeer zelden op. Klachten zijn duize-ligheid, hartkloppingen en een ziek gevoel. Soms treden de verschijnselen pas later op als u weer thuis bent. Neem bij deze klachten contact op met de gynaecoloog.

Een gaatje in de wand van de baarmoeder

In zeldzame gevallen ontstaat tijdens de hysteroscopie een gaatje in de wand van de baarmoeder (perforatie). Omdat de baarmoederwand een spier is die samentrekt, geneest zo'n klein gaatje vanzelf.

Alternatieven

In plaats van een hysteroscopie kan de gynaecoloog ook besluiten tot een waterecho (SIS). Hierbij wordt met een dun slangetje een beetje steriel water in de baarmoeder gebracht en vervolgens een inwendige gynaecologisch echo gemaakt. Met dit echo-onderzoek kunnen ook afwijkingen in de baarmoeder in beeld worden gebracht, maar er kan geen behandeling plaatsvinden.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 0485-84 55 60 om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, bespreek deze dan gerust met uw gynaecoloog. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 0485-84 55 60.

Augustus 2022 - versie 4
GYN056

Specialismen