Maasziekenhuis Pantein Hal
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Geestelijke verzorging in het Maasziekenhuis
Patiëntenfolder

Geestelijke verzorging in het Maasziekenhuis

Samen stilstaan bij wat u overkomt

Een ziekenhuisopname kan veel bij u teweeg brengen: verwachtingen, hoop of juist incasseren van slecht nieuws. U voelt zich onzeker of heeft de ervaring dat uw dagelijks leven plotseling op z’n kop staat.

Aandachtig met elkaar stilstaan bij wat u overkomt, kan een verademing zijn. Het kan ruimte geven om meer uzelf te zijn.
Daarvoor biedt het Maasziekenhuis geestelijke verzorging aan.
Geestelijke verzorging is persoonlijke begeleiding voor patiënten en hun naasten van alle leeftijden en van iedere levensbeschouwing of geloofsovertuiging. Meestal bestaat de begeleiding uit het voeren van een gesprek en soms daarbij ook uit het lezen van een gedicht of andere tekst en – als de patiënt gelovig is en het op prijs stelt - in het samen bidden. De geestelijk verzorger kan tijdens haar werkdagen ook een ritueel, zoals een afscheidsritueel verzorgen.

Aandacht voor wat aandacht nodig heeft

U wordt teruggeworpen op uzelf. Ziekte kan u confronteren met uw kwetsbaarheid en mogelijk met gevoelens van eenzaamheid. U kunt het gevoel hebben niet begrepen te worden. Maar ook kan het zijn dat u eerdere ervaringen in uw leven nu in een ander licht ziet. Zo kunt ook u bezig zijn met uw eigen vragen, zingevingvragen en levensvragen.

Ontmoeting rond levensvragen

Het kan zijn dat u concrete vragen heeft, maar soms maakt u zich meer onbewust zorgen en drukt dit op u. Het kan helpen om er samen over te praten.

U kunt vragen hebben als:

 • Wat is voor mij belangrijk in de komende tijd?
 • Wie staan er om mij heen de komende tijd?
 • Welke steun heb ik nodig?
 • Waar mag ik op vertrouwen? Welke kant wil ik op in het leven?
 • Waarom overkomt mij dit?
 • Wat staat mij te wachten?
 • Wat mag ik verwachten?
 • Wat geloof ik?

brandende kaars

Welkom in het Stiltecentrum

Op de begane grond bevindt zich achterin de hal ons Stiltecentrum. Het is een rustige plek waar u zich terug kunt trekken om op adem te komen: om even stil te zijn, een fotoboek te bekijken, iets te lezen, gedachten en/of gebeden op te schrijven of een kaarsje branden.

Het Stiltecentrum is dag en nacht geopend.

Bereikbaarheid geestelijke verzorging in het Maasziekenhuis

De geestelijk verzorger is van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur per oproep beschikbaar.

Bent u opgenomen en wenst u een gesprek? Via uw verpleegkundige kunt u contact opnemen. Natuurlijk kunt u de geestelijk verzorger ook aanspreken als zij op uw afdeling is.

Contactgegevens geestelijk verzorger Maasziekenhuis

Evelien Roode
Telefoonnummer: 0485-84 50 00 (receptie)
E-mail: e.roode@pantein.nl