Parkinson: hoe herken je dat?

Publicatiedatum: 11 april 2019

Trillen, stijfheid, moeilijk lopen…. het zijn bekende symptomen van de ziekte van Parkinson. De ziekte is dan al in een later stadium. Maar ook in het beginstadium van de ziekte zijn er al vage symptomen, die erop kunnen duiden dat de ziekte zich aan het ontwikkelen is.


Een tekort aan dopamine

De ziekte van Parkinson is een aandoening van de hersenen waarbij in de loop van de tijd steeds meer zenuwcellen afsterven. Het zijn cellen die dopamine aanmaken. Deze stof zorgt er onder andere voor dat ingewikkelde bewegingspatronen, zoals lopen, zonder na te denken kunnen worden uitgevoerd. Als 70 % van de cellen niet meer werkt dan treden de symptomen als stijfheid, traagheid en vaak trillen op.

 

Vroege symptomen

Voordat het zover is kunnen mensen hun reuk verliezen en last hebben van verstopping van de darmen.  Ook kan er verstoring optreden van de REM slaap. Daardoor kan iemand in z’n slaap actief worden waardoor hij zichzelf of anderen kan bezeren. In deze fase kunnen mensen soms al minder goed omgaan met stressvolle gebeurtenissen, minder initiatief nemen en meer tegen dingen opzien. Het wordt vaak ook moeilijk om meerdere dingen tegelijk te doen. Gesprekken met meerdere mensen zijn soms lastiger te volgen. Overmatig piekeren, een zachtere stem, problemen met plassen of slaapstoornissen kunnen ook optreden. Een ander heel vroeg verschijnsel is depressie of burn-out. Tot nu toe zijn dit nog symptomen die ook voorkomen bij mensen die geen Parkinson krijgen.

 

Deskundigheid is belangrijk

Lisa van Winsen, neuroloog bij Maasziekenhuis Pantein en gespecialiseerd in Parkinson, vertelt: "Bij Parkinson worden de symptomen na verloop van tijd erger, maar hoe snel dat gaat verschilt erg per patiënt. Een infarct, infectie of andere neurologische aandoening kan overigens ook op Parkinson lijken. En ook lang niet iedereen met verstopping, een depressie of verminderd reukvermogen krijgt Parkinson. Het is daarom belangrijk geen aannames te doen. Raadpleeg altijd een neuroloog als er zorgen zijn over bepaalde klachten. Met een juiste beoordeling kunnen wij zorgen voor de beste behandeling. De meeste mensen kunnen met de juiste medicatie nog jarenlang zonder al te veel problemen goed functioneren”.

 

Parkinsonspecialisten en samenwerking

Bij het Maasziekenhuis werken drie neurologen die gespecialiseerd zijn in Parkinson. Zij werken in de vroege fase samen met revalidatieartsen en in de late fase met Expertisecentrum Madeleine. Bij complexe vormen van Parkinson vindt overleg plaats met het Radboudumc.

 

Verwijzing huisarts

Voor een bezoek aan de neuroloog is een verwijzing nodig van de huisarts.