Meer bewegen, minder medicijnen bij diabetes

Publicatiedatum: 13 september 2017

Minder tabletten en minder insuline spuiten tegen niet-aangeboren diabetes, type 2. Dat is mogelijk door regelmatig flink te wandelen. Het wandelproject ‘Biowalken’ voor diabetespatiënten van Maasziekenhuis Pantein trekt veel belangstelling. Deze maand is een tweede groep van zestien deelnemers begonnen met de wandeltochten.


Suikergehalte daalt

Eén uurtje per dag stevig wandelen in de natuur betekent voor patiënten met diabetes type2 in veel gevallen minder tabletten en insuline spuiten. Door te bewegen daalt het suikergehalte in het bloed. Daardoor zijn minder medicijnen nodig. Jacobien Driessen, diabetesverpleegkundige bij het Maasziekenhuis: “Eigenlijk gaat het bij biowalken om een verandering van leefstijl. Die omslag is niet na twee wandelingen bereikt. Vandaar dat wij de mensen op weg helpen met tien wekelijkse wandelingen op zaterdag in groepsverband, telkens zo’n anderhalf uur.”

 

Ze blijven wandelen

Zelf loopt Jacobien ook mee. “Al wandelend coach ik de patiënten en kunnen zij met vragen bij mij terecht. Bovendien heb je zo tevens een actieve manier van lotgenotencontact. Dit werkt heel positief. Dat is ook gebleken uit onze enquête onder de deelnemers van de eerste groep. Ze zijn allemaal blijven wandelen en ze ervaren de meerwaarde voor hun gezondheid. Daar ben ik erg trots op.” Het Biowalk-project, in samenwerking met natuurgidsen van het IVN, is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Vrienden van het Maasziekenhuis.