Darmkankerzorg excellent

Publicatiedatum: 28 juni 2017

Het coloscopiecentrum van Maasziekenhuis Pantein staat zeer goed aangeschreven en behaalde onlangs het predicaat ‘excellent’. Jaarlijks

krijgen ongeveer 5000 mensen bij ons in de regio een uitnodiging om een test op bloed in de ontlasting te laten verrichten. Bij de meeste mensen is de uitkomst goed. Bij zo’n 500 van de 5000 mensen is een coloscopie (inwendig darmonderzoek) nodig. Uiteindelijk wordt bij ongeveer 50 personen darmkanker opgespoord. Daarnaast zijn er mensen die zelf met klachten naar de huisarts gaan en die met darmkanker worden geconfronteerd.

Vroegtijdige signalering belangrijk
Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het duurt lang voordat de ziekte zich ontwikkelt en klachten geeft. Mensen gaan daardoor vaak pas laat met klachten naar een arts. Mede door het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker vrijwel altijd in een vroeg stadium ontdekt. Hierdoor is er een goede kans op genezing. Bij vroege ontdekking is de behandeling bovendien ook minder zwaar.

Goede voorbereiding operatie
Als blijkt dat er sprake is van darmkanker, dan kunnen patiënten rekenen op een zeer ervaren team van chirurgen in het Maasziekenhuis. Een operatie aan de darm is meestal aan de orde en kan best spannend zijn. Onlangs heeft het Maasziekenhuis daarom, mede dankzij de Vrienden van het Maasziekenhuis en de Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen, een mooie informatievideo opgenomen over een dikke darmoperatie. Door het vooraf bekijken van deze informatie zijn mensen goed voorbereid op de ingreep.

Meer informatie
Mensen tussen de 55 en 75 jaar die nog niet zijn opgeroepen voor een preventief darmonderzoek kunnen op de website van het Bevolkingsonderzoek Zuid het jaar van hun oproep tot deelname aan het onderzoek vinden: https://www.bevolkingsonderzoekzuid.nl/darmkanker/uw-uitnodiging.