Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. EEG (Electro EncephaloGram) bij kinderen
Patiëntenfolder

EEG (Electro EncephaloGram) bij kinderen

In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot een Electro EncephalonGram (EEG) onderzoek bij uw kind op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). In deze folder leest u meer over het onderzoek, de voorbereiding en de nazorg.

Voor het onderzoek

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) van uw kind.
  • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Voorbereiding

  • Bereid uw kind goed voor op het onderzoek. Vertel precies wat er gaat gebeuren. Belangrijk is dat u vertelt dat het onderzoek geen pijn doet en dat u bij hem of haar blijft. Dit vermindert meestal de angst. Een baby of peuter kunt u moeilijker thuis voorbereiden. Een peuter kunt u wel een pleistertje laten plakken op het hoofd van een pop of knuffelbeest. Neem deze gerust mee naar het ziekenhuis.
  • Uw kind hoeft niet nuchter te zijn voor een EEG-onderzoek en mag dus gewoon eten en drinken op de dag van het onderzoek.
  • De hoofdhuid van het kind mag niet te vet zijn. Was daarom thuis de haren met shampoo en gebruik daarna geen crème of gel.
  • Het is prettig als jonge kinderen tijdens de registratie in slaap vallen. Als uw kind ’s middags nog slaapt, zorg dan dat uw kind voor het onderzoek niet in slaap valt.
  • Neem eventueel een eigen beker met wat te drinken en een knuffel mee.
  • Op de afdeling is een CD-speler aanwezig zodat uw kind naar een verhaaltje of liedjes kan luisteren tijdens de registratie. Neem eventueel de favoriete CD van uw kind mee.

Het onderzoek

Met een EEG wordt de hersenactiviteit gemeten om een indruk te krijgen van de functie van de hersenen. De laborant(e) bevestigt daarvoor elektroden (kleine ronde dopjes) op het hoofd van uw kind. Deze elektroden meten de hersenactiviteit en geven de signalen via draden door aan het EEG-apparaat. Het meetresultaat is zichtbaar op een monitor.

Hoe wordt een EEG gemaakt?

Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat uw kind rustig ligt. Daarom ligt uw kind zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het onderzoek op bed. Dit kunt u thuis al oefenen.

Methode 1

De laborant(e) meet met een meetlint eerst het hoofd van uw kind op. Tijdens het meten markeert hij of zij met een potlood een aantal punten op de hoofdhuid. Daarna schuurt de laborant(e) deze punten met een wattenstaafje een beetje op. Het schuren zorgt voor een beter contact tussen elektrode en hoofdhuid. Vervolgens bevestigt de laborant(e) de elektroden met een kleefpasta op de hoofdhuid. Daarna plaatst de laborant(e) bij de ogen 2 elektroden om oogbewegingen te registeren, 2 elektroden op de borst om de hartslag te registreren en 2 elektroden worden bevestigd op de kin. Zodra alle elektroden (ongeveer 25 stuks) goed contact maken, start de registratie van de hersenactiviteit.

Methode 2

Uw kind krijgt een soort badmuts op het hoofd waar de elektroden in zitten. Om geen last van storingen te krijgen, moet het contact tussen de hoofdhuid en de elektrode zo goed mogelijk zijn. Daarom ontvet de laborante de hoofdhuid met crème en vult de ruimte tussen de hoofdhuid en de elektrode op met een contactvloeistof. Daarna plaatst de laborant(e) bij de ogen 2 elektroden om oogbewegingen te registeren, 2 elektroden op de borst om de hartslag te registreren en 2 elektroden worden bevestigd op de kin.

Tijdens het onderzoek

De laborant vraagt uw kind tijdens het onderzoek om eenvoudige opdrachten uit te voeren, zoals 3 minuten diep zuchten en het openen en sluiten van de ogen, rekening houdend met de leeftijd van het kind. Daarnaast laat de laborant met een lamp korte reeksen lichtflitsen zien. Na de registratie worden de elektroden met water verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het EEG-onderzoek inclusief de voorbereiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden.

De uitslag

Als u voor uw kind een afspraak maakt voor een EEG, dan spreekt de secretaresse ook meteen een datum af voor een gesprek met de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens dit gesprek bespreekt de specialist met u de uitslag van het onderzoek.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). De afdeling is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar op telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen