Maasziekenhuis Pantein Buiten
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Blaasonderzoek
Patiëntenfolder

Blaasonderzoek

U bent doorverwezen voor een blaasonderzoek of cystoscopie. In deze folder leest u meer over het onderzoek.

Wanneer een blaasonderzoek?

De arts voert een blaasonderzoek uit als hij/zij vermoedt dat u een aandoening hebt aan de blaas, plasbuis, prostaat of nieren. Dit onderzoek wordt poliklinisch uitgevoerd.

De voorbereiding

Tijdens het onderzoek hoeft u alleen uw onderlichaam te ontbloten. Wij raden u daarom aan kleding aan te doen die gescheiden gedragen kan worden, bijvoorbeeld een broek en een blouse.

De cystoscoop

De arts voert het onderzoek uit met een cystoscoop. Dit is een speciale scoop, waarmee de uroloog de blaas en plasbuis van binnen kan bekijken. Bij mannen wordt er altijd een dunne, flexibele scoop gebruikt. Bij vrouwen wordt er in sommige gevallen een glad metalen kijkertje ingebracht.

Bij mannen spuit de verpleegkundige vlak voor het onderzoek een glijmiddel in de plasbuis.

Het onderzoek

De uroloog brengt tijdens het onderzoek de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via de cystoscoop vult de arts de blaas met steriele vloeistof, waarna hij/zij de binnenkant goed kan bekijken. Doordat de blaas zich vult met vloeistof, kunt u aandrang krijgen om te plassen. Het is belangrijk dat u de uroloog waarschuwt als de aandrang te groot wordt of als u pijn krijgt. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Na het onderzoek

Meteen nadat de uroloog het onderzoek heeft uitgevoerd, krijgt u de uitslag. Indien nodig stelt de uroloog een vervolgbehandeling voor. Na afronding van het onderzoek, kunt u weer terug naar huis of naar de verpleegafdeling.

Vlak na het onderzoek kunt u last hebben van aandrang of een branderig gevoel tijdens het plassen. Ook is het mogelijk dat er wat bloed in de urine zit. Dit verdwijnt na enkele uren. Om klachten zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u het beste veel drinken.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek urologie:

  • Bij koorts, meer dan 38,5°C.
  • Bij een gevoel van urineweginfectie.

Wanneer zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie, via telefoonnummer 0485-84 53 45. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Bericht van verhindering

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0485-84 53 45. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de uroloog en/of verpleegkundige voor het onderzoek of neem contact op met de polikliniek Urologie, telefoon 0485-84 53 45.

Specialismen