Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Aambeien, poliklinische behandeling
Patiëntenfolder

Aambeien, poliklinische behandeling

Binnenkort wordt u behandeld voor uw aambeien. Deze behandeling gebeurt op poliklinische wijze door de dermatoloog.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn permanent gezwollen bloedvaten. Ze liggen in het onderste gedeelte van de endeldarm tegen de anus aan. Aambeien ontstaan meestal door een vergrote druk op de bloedvaten. Deze druk kan ontstaan door hardlijvigheid (chronische harde ontlasting), veel en langdurig persen zoals bij een bevalling, bij sommige sportbeoefeningen, een zittende leefwijze, een onevenwichtig dieet of familiaire aanleg.

Aambeien hoeven niet altijd klachten te geven. De meest voorkomende klachten van aambeien zijn jeuk rond de anus, verlies van helder rood bloed (voornamelijk na de ontlasting), uitstulpingen van de anus (treden meestal na de ontlasting op en zijn weer terug te duwen) en als het slijmvlies van de endeldarm inscheurt voelt u pijn.

De behandeling

De dermatoloog kijkt door een scoop (klein buisje met de doorsnede van een grote duim) via de anus naar binnen en kan zo de aambei inspecteren. Met een zuigtang zuigt zij de aambei aan en schiet vervolgens met behulp van een apparaatje een elastiekje over de aambei. De aambei knelt af en sterft dan binnen enkele uren af.

De behandeling geeft in de regel weinig of geen pijn. Vooraf hoeven er geen maatregelen genomen te worden.

Na de behandeling

Het kan voorkomen dat u binnen het eerste half uur na de behandeling een flauw gevoel in de buik ervaart. Gaat u dan even (± 10 minuten) liggen. Als u in de auto zit, zet uw auto dan aan de kant en hang even (± 10 minuten) achterover.

Op de dag van de behandeling heeft u het gevoel alsof er een knikker in uw bips zit. Regelmatig voelt u een loze aandrang om naar het toilet te gaan. Hierop volgt meestal geen ontlasting.

Tevens kunt u de eerste tien dagen wat bloed verliezen na de ontlasting.

Hoe lang duurt de behandeling?

De totale behandeling vindt plaats in gemiddeld twee of drie sessies. Tussen de sessies zitten vier tot zes weken. De behandeling tijdens één sessie duurt niet langer dan een paar minuten.

Is de behandeling eenmalig?

Alleen als de oorzaak van aambeien niet wordt weggenomen heeft u kans dat de aambeien weer terugkomen. Bij mensen met een duidelijke familiaire aanleg komt het voor, dat na een succesvolle aambeibehandeling de behandeling na enkele jaren toch herhaald moet worden.

Zij kunnen het volgende doen om de kans op het krijgen van aambeien te verkleinen:

  • vezelrijk voedsel, zoals volkorenbrood, gebruiken;
  • regelmatig glazen water drinken verspreid over de gehele dag;
  • gehoor geven aan ontlastingsaandrang en dit niet uitstellen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen neemt u dan gerust contact op met de poli Dermatologie op telefoonnummer 0485–84 53 20.

Specialismen

Gebouw Maasziekenhuis Pantein

Hulp nodig na uw behandeling?

De verzorging en verpleging die u nodig heeft bij u thuis

Diensten van Pantein

Alle diensten van Pantein