Maartje raakte zwanger na hormoonbehandeling en inseminatie

Maartje is getrouwd met Frank. Ze hebben samen een zoontje Daan (2,5 jaar) en zijn in verwachting van hun tweede kind. Bij beide kinderen is de zwangerschap tot stand gekomen met hulp van het fertiliteitsteam van Maasziekenhuis Pantein.

 

Hoe kwamen jullie op de fertiliteitspoli van het Maasziekenhuis terecht?

Nadat het een jaar lang niet was gelukt om zwanger te worden verwees de huisarts ons door naar het ziekenhuis voor een vruchtbaarheidsbehandeling. We kozen voor het Maasziekenhuis omdat dat voor ons het dichtst bij was, maar ook omdat het een kleinschalig ziekenhuis is. Je hebt te maken met een klein team en het contact is heel persoonlijk.

 

Welke onderzoeken en/of behandeling(en) hebben jullie gehad?

Eerst hebben we onderzoeken gehad om te kijken of er een probleem te achterhalen was. Er is een röntgenfoto gemaakt met contrastvloeistof om de toegankelijkheid van mijn eileiders te beoordelen. Ook is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het zaad en mijn menstruatiecyclus met behulp van echo’s in beeld gebracht. Verder is onderzoek verricht naar hormonen in het bloed.

 

Er was niet echt een aanwijsbaar probleem, alleen de cyclus was onregelmatig waardoor het moment van de eisprong moeilijker te bepalen was. We zijn gestart met een hormoonbehandeling om daar meer regelmaat in te krijgen. Tussentijds kreeg ik echo’s om de groei van de eicellen te volgen en op het juiste moment de IUI (intra uteriene inseminatie) te laten plaatsvinden. Omdat ik veel last had van bijwerkingen van de hormoontabletten, hebben we in overleg met het fertiliteitsteam gekozen voor een andere aanpak en ben ik overgestapt op injecties in de buik. Ook kreeg ik medicatie om de eicel op een bepaald moment te laten springen. Op dat moment werden de zaadcellen ingebracht en was het afwachten of ik zwanger zou worden.

 

Hoe lang heeft het geduurd voor je zwanger was?

Nadat de huisarts ons had doorverwezen ben ik 2,5 jaar onder behandeling geweest voor ik zwanger werd van Daan. In die periode heb ik twee keer een miskraam gehad. Bij ons tweede kind duurde het ongeveer 2 jaar, waarin ik ook een miskraam had. 

 

Hoe hebben jullie de behandeling(en) ervaren?

Het zwanger worden wordt ineens een medisch verhaal, dat is wel even omschakelen, maar we wilden heel graag een gezin stichten en daar hadden we alles voor over. Het fertiliteitsteam heeft ons heel goed geholpen. Ze zijn professioneel en inlevend en voelen echt met je mee. Als het fout gaat balen ze ervan en als het wel goed is zijn ze ook blij. En alles is bespreekbaar, dat is heel fijn.

 

Wat vond je zwaarder, de ‘technische’ of de emotionele kant?

De emotionele kant. De behandelingen zijn een beetje vervelend, maar daar kon ik me gemakkelijk overheen zetten. Ze waren nodig om ons doel te bereiken en je stelt je erop in. Maar door de hormoonbehandeling beleef je emoties sterker dan normaal. Teleurstelling, verdriet en frustratie voelde ik daardoor extra heftig, op het onredelijke af. Ook waren er momenten dat ik het vertrouwen in mijn lichaam kwijt was. Gelukkig hebben we heel veel steun gehad aan elkaar.

 

Het scheelt dat we vooraf onze familie en vrienden hebben geïnformeerd over onze kinderwens en het traject dat we ingingen. We hebben aangegeven dat we het fijn vonden als er niet teveel naar gevraagd werd. We kregen veel begrip, maar echt begrijpen of voelen wat je meemaakt kunnen alleen de mensen die het zelf hebben ervaren: de blijdschap, de teleurstelling, de onzekerheid of het wel gaat lukken... Pas na de echo in de 20e week kregen we echt rust en vertrouwen en konden we meer van de zwangerschap genieten.

 

Hebben jullie het traject op een verschillende manier beleefd?

Natuurlijk zit er verschil in beleving tussen man en vrouw. De vrouw ondergaat alle behandelingen en beleeft de emoties heftiger. Als man moet je daar begrip voor kunnen opbrengen. Je ziet soms dat zo’n traject de partners uiteendrijft, maar wij hebben het heel erg samen beleefd en alles met elkaar gedeeld. Bij ons heeft het onze relatie alleen maar sterker gemaakt.

 

 

NB Om privacy redenen zijn de fictieve namen Maartje, Frank en Daan gebruikt.