Architect Jan van der Leij

Vooral goed luisteren naar wat de opdrachtgever wil. En juist niƩt wil. Voor architect Jan van der Leij is het vanzelfsprekend dat hij zijn ontwerpen aanpast aan de opvattingen en wensen van de opdrachtgever. Voor Maasziekenhuis Pantein was dat niet anders.

Bonnema Architecten

Jan van der Leij werkt voor (destijds) Bonnema Architecten, gevestigd in het niet ver van Leeuwarden gelegen Hurdegaryp. Het bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van middelgrote tot grote gebouwen.

Bestraat plein

Alle gebouwen zijn zo gesitueerd dat ze de vorm van het terrein volgen - van smal aan de zijde van de A77 tot breed uitwaaierend aan de andere kant. Het hoofdgebouw van het ziekenhuis loopt enigszins rond en vormt met een eveneens gebogen diensten- en kantoorgebouw de afbakening van een bestraat plein.

Atrium

Daar is ook de ingang van het ziekenhuis. Twee andere ruimten van het ziekenhuis staan daar haaks op en omsluiten het atrium, dat als centrale hal fungeert. Het atrium komt weer uit op een ander plein: de groene tuin.

Open ruimten

'Het gaat vooral om de open ruimten die tussen de gebouwen ontstaan', benadrukt Jan van der Leij. 'Een plein als dat in Siena in Italië bestaat alleen bij de gratie van de gebouwen eromheen. Die zorgen voor een prachtige ruimte, waar jaarlijks honderdduizenden toeristen komen kijken. Het gaat erom hoe een plein, een ruimte bij de bezoeker overkomt. Eigenlijk is wat je niét bouwt het belangrijkste. Dat bepaalt in hoge mate de sfeer.'