Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Je kunt er aan toe zijn om kinderen te krijgen, dat betekent echter niet dat de kinderwens al snel in vervulling zal gaan. Soms laat een zwangerschap langer op zich wachten dan gewenst. Duurt het langer dan een jaar voor je zwanger bent of is er een medische indicatie, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de fertiliteitspoli van Maasziekenhuis Pantein.

 

Behandelingen

Mensen met vruchtbaarheidsproblemen kunnen bij het Maasziekenhuis terecht voor onderzoeken, inseminaties, hormoonbehandeling en echo’s. Het terugplaatsen van embryo’s in de baarmoeder (IVF en ICSI) gebeurt niet in het Maasziekenhuis. Daarvoor gaan mensen naar een academisch ziekenhuis of particuliere kliniek.

 

Klein team met vertrouwde gezichten

Fertiliteitsverpleegkundigen Anja Maas en Anita van Oeffelt van Maasziekenhuis Pantein zien dagelijks mensen met een kinderwens op de fertiliteitspoli. Anita: “Als je bij ons in behandeling komt, is het fijn dat je te maken hebt met een klein team. Het team bestaat uit twee gynaecologen en twee fertiliteitsverpleegkundigen. Je ziet steeds dezelfde vertrouwde gezichten en hoeft niet elke keer het hele verhaal te doen. Elke dag is er een belspreekuur; ook dan heb je steeds contact met dezelfde verpleegkundigen.”   

Anja Maas en Anita van Oeffelt


Bezoek voor werktijd

Op werkdagen tussen 07:30 en 09:00 uur houdt de fertiliteitsverpleegkundige spreekuur. Het spreekuur is bewust vroeg in de ochtend gepland, zodat mensen voor werktijd kunnen komen en als eventuele andere kinderen al naar school of kinderdagverblijf zijn. “We horen vaak terug dat mensen de vroege poli heel fijn vinden”, vertelt Anja. “Ze hoeven geen vrij te nemen van hun werk om naar de afspraak te komen. Ook hoeven ze hun kinderwens niet op het werk te bespreken. Het is geen onderwerp dat graag gedeeld wordt met de omgeving. Wat ook prettig is, is dat je niet in een volle wachtkamer zit met allemaal zwangere mensen en mensen met jonge kinderen. Die spreekuren zijn bij ons zoveel mogelijk gescheiden.”

 

Emotioneel proces

Veel mensen ervaren het fertiliteitsproces als een heftige tijd met veel spanning, onzekerheden en frustraties. Soms is er na één cyclus al een zwangerschap, maar het kan ook veel langer duren. Daarnaast reageert de omgeving ook niet altijd even begripvol. Opmerkingen als “Jullie hebben het toch goed samen”, “Je hebt er toch al een?” of “Dan neem je toch een hond” worden regelmatig gemaakt. Het kan lastig zijn om daarmee om te gaan en ook hier is aandacht voor. Een uitgebreid gesprek met de fertiliteitsverpleegkundige of gynaecoloog geeft dan vaak weer rust en perspectief. Indien nodig kunnen ook andere specialisten zoals een psycholoog of seksuoloog ondersteuning bieden. Soms is het goed om het behandeltraject even te pauzeren. Dit geeft weer rust en energie om later de behandelingen te kunnen hervatten. Uiteraard is iedereen hier vrij in.  

 

Iedere zwangerschap een wonder

“Iedere zwangerschap is een wonder en pas als het niet lukt worden mensen zich ervan bewust dat het niet vanzelfsprekend is”, vertelt Anita, “Maar als het dan uiteindelijk toch lukt kun je je geen grotere blijdschap voorstellen”.  

Ervaring Maartje

Maartje raakte zwanger na hormoonbehandeling en inseminatie. Lees hier haar ervaringen.