1. Home
  2. Nieuws
  3. Vijf jaar Sint MaartensKinderkliniek in Maasziekenhuis Pantein
Nieuws

Vijf jaar Sint MaartensKinderkliniek in Maasziekenhuis Pantein

13-09-2020
Vijf jaar Sint Maartenskliniek

De Sint MaartensKinderkliniek bestaat 5 jaar. Sinds 2015 is de kinderkliniek gevestigd in Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Hier worden kinderen uit heel Nederland met klachten op het gebied van houding en beweging (skelet-, gewrichts- en spieraandoeningen) behandeld. Door deze samenwerking is de gespecialiseerde zorg voor kinderen nog verder verbeterd en uitgebreid.

Vijf jaar geleden sloegen de Sint Maartenskliniek, Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de handen ineen. Hiermee werd het mogelijk een integraal en volwaardig aanbod van algemene én complexe kinderorthopedie aan te bieden in de regio Oost-Nederland. Dit werd later in een samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen bekrachtigd. Op 2 september 2015 vond de eerste operatie plaats in de nieuwe kinderkliniek. Naast orthopedische behandelingen verzorgt de kinderkliniek inmiddels ook poliklinische behandelingen op het gebied van revalidatie en reumatologie voor kinderen en jongeren.

6000 consulten en 400 operaties

In de kinderkliniek worden kinderen behandeld met allerlei aandoeningen, zowel conservatief (bijvoorbeeld een corset bij een scoliose) als chirurgisch. Deze aandoeningen kunnen aangeboren zijn of op latere leeftijd zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld kinderreuma, na een trauma of tijdens de groei. Ouders komen met hun kinderen bijvoorbeeld als er sprake is van klompvoetjes, heupdysplasie, voet of knie problematiek of de zogenaamde x- of o-benen.

Jaarlijks vinden binnen de kinderkliniek een kleine 6000 consulten plaats en verrichten we 400 operaties. Het aantal operatiedagen werd in de afgelopen 5 jaar verdubbeld van 3 naar 6 per week. Ongeveer een kwart van deze operaties zijn ingrepen aan de wervelkolom bij scoliose. De andere operaties variëren van standsafwijkingen van armen, heupen en benen tot knieoperaties door bijvoorbeeld sportletsel en ingrepen gericht op groeiremming van benen of voeten. Hierdoor kunnen kinderen vaak weer (pijnvrij) bewegen, lopen, rennen, spelen en zelfs sporten.

Samenwerking gespecialiseerde kinderzorg

Om patiënten de allerbeste kinderzorg te kunnen bieden, werken de specialisten van de Maartenskliniek nauw samen met diverse specialisten en afdelingen van Maasziekenhuis Pantein. Bij bijzondere zorgvragen en complexe problemen worden jonge patiënten ook gezien door specialisten van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.

Een orthopedisch chirurg uit het Amalia kinderziekenhuis werkt deels in de kinderkliniek en een kinderorthopeed van de Maartenskliniek werkt ook gedeeltelijk in het Amalia kinderziekenhuis. Ook de kinderreumatologen werken zowel in de kinderkliniek als in het Amalia kinderziekenhuis. Dit betekent dat als de zorg voor een patiënt toch in een academische setting gegeven moet worden, de patiënt in veel gevallen dezelfde specialist houdt. Deze samenwerking is wat de Sint MaartensKinderkliniek zo uniek maakt. Alle partijen die nodig zijn om een probleem met het bewegingsapparaat te behandelen zijn hier aanwezig.

Vaak worden kinderen terugverwezen naar de huisarts omdat bijvoorbeeld de orthopeed niets kan vinden of niets meer kan doen. In de kinderkliniek kunnen we ze vaak nog wel een oplossing bieden. Binnen de kinderkliniek zoeken we verder en kunnen we snel andere specialisten inschakelen.

Behandeling kind

Optimale kinderzorg in een prettige omgeving

Binnen de kinderkliniek is alles erop gericht dat de zorg rondom het kind goed verloopt. Op de poli kunnen kinderen en hun ouders snel (binnen 3 weken) terecht en de afstemming met specialisten is laagdrempelig. Vanzelfsprekend kunnen ouders bij hun kind blijven slapen als hun kind opgenomen wordt op de afdeling Kind van het Maasziekenhuis. Daarnaast proberen we altijd om kinderen met dezelfde aandoening bij elkaar op de kamer te leggen, zodat ze steun hebben aan elkaar en ervaringen kunnen uitwisselen.

Toekomst

In de kinderkliniek maken wij de hoogste kwaliteit kinderorthopedie bereikbaar voor heel Nederland. Onze ambitie is om samen als Sint Maartenskliniek, Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de zorg voor kinderen met houdings- en bewegingsproblemen op het hoogste nationale en internationale niveau geïntegreerd te verzorgen.

November 2022: Uitbreiding regionale samenwerking orthopedische kindzorg

Gerelateerde nieuws items