Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Wekadvies voor kinderen tot 6 jaar bij een hersenschudding
Patiëntenfolder

Wekadvies voor kinderen tot 6 jaar bij een hersenschudding

Uw kind heeft een (lichte) hersenschudding opgelopen na een val of een stoot tegen het hoofd. Omdat er een kleine kans bestaat op het ontstaan van complicaties krijgt u een wekadvies mee. Dit houdt in dat u, in de 24 uur na het ongeval, regelmatig controleert of uw kind bij bewustzijn is. In deze folder vindt u het schema met de momenten waarop u uw kind moet wekken en een overzicht van zaken waar u op moet letten.

Bij een klein deel van de kinderen met een hersenschudding treden in de eerste uren na het oplopen van de hersenschudding complicaties op, zoals een langzaam groter wordende bloeding in het hoofd. Hierdoor zal het kind steeds suffer worden en uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Als deze complicaties op tijd herkend worden, zijn ze goed behandelbaar. Met behulp van het wekadvies kunnen mogelijke problemen op tijd gesignaleerd worden.

Wanneer wordt een wekadvies voor thuis gegeven?

Als een kind onder de zes jaar een hersenschudding heeft opgelopen, niet in het ziekenhuis hoeft te blijven, maar volgens de arts wel een kleine kans heeft op het ontwikkelen van een verandering van het bewustzijn, wordt een wekadvies voor thuis meegegeven. Kinderen die een vergrote kans op een complicatie hebben, zullen in het ziekenhuis moeten blijven. Ze worden daar op gezette tijden gewekt door de verpleegkundigen.

Het wekadvies

Maak uw kind in de eerste 24 uur na het ongeval regelmatig wakker volgens dit schema:

Wekadvies
De eerste twee uur na het ongeval
(Meestal is het kind dan nog in het ziekenhuis.)
Elk half uur
Twee tot zes uur na het ongeval Elk uur
Zes tot 24 uur na het ongeval Elke twee uur

 

Om ervoor te zorgen dat de controle ook ’s nachts goed verloopt, zult u voor uzelf de wekker moeten zetten.

Maak uw kind persoonlijk wakker. Zorg ervoor dat hij/zij helemaal wakker wordt. Let erop of hij/zij u herkent en goed contact met u maakt. U kunt vragen stellen als:

  • Welke dag is het vandaag?
  • Weet je waar je bent?
  • Weet je wie ik ben?

Pupillen

Controleer of de pupillen van beide ogen van uw kind even groot zijn. De pupillen zijn de binnenste zwarte rondjes van de ogen. Het kan zijn dat de pupillen van uw kind altijd al een beetje verschillend van grootte zijn. Dat is geen reden tot ongerustheid. Kijk dan of het verschil groter wordt.

In het geval van een complicatie is er een duidelijk verschil in grootte tussen beide pupillen te zien. Neemt u dan direct contact op met het ziekenhuis.

Braken

Als uw kind in de 24 uur na het ongeval twee of meer keer moet braken, kunt u het beste contact opnemen met de arts.

Als uw kind niet slaapt

Ook als uw kind niet slaapt, is het van belang om in de gaten te houden dat uw kind niet suffer wordt.

Contact opnemen met het ziekenhuis

Wanneer u uw kind niet goed wakker krijgt en/of de pupillen duidelijk in grootte verschillen, moet uw kind opnieuw onderzocht worden in het ziekenhuis. Neem daarom snel contact op met het ziekenhuis. Wanneer u niet snel iemand aan de telefoon krijgt, kunt u direct 112 bellen voor een ambulance.

Heeft u vragen of vertrouwt u de situatie van uw kind niet, dan kunt u ook altijd het ziekenhuis bellen om te overleggen. Als uw kind twee keer of vaker heeft gebraakt, moet u ook contact opnemen met het ziekenhuis. Het is in deze situatie niet nodig het alarmnummer te bellen.

Bij kinderen tot en met 24 maanden belt u overdag naar de polikliniek Kindergeneeskunde op telefoonnummer 0485-84 55 05. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Kinderafdeling, telefoonnummer 0485-84 55 40.

Voor kinderen van twee jaar en ouder belt u naar de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 63 25.

Meer informatie

Meer informatie over een hersenschudding bij kinderen kunt u lezen op www.kinderneurologie.eu.  

 



Specialismen