Maasziekenhuis Pantein atrium
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Spataderen, poliklinische behandeling
Patiëntenfolder

Spataderen, poliklinische behandeling

Binnenkort wordt u behandeld voor uw spataderen. De dermatoloog voert deze behandeling poliklinisch uit. In deze folder leest u meer over de verschillende technieken, de voorbereidingen op en de nazorg na afloop van de behandeling.

Wat zijn spataderen en hoe ontstaan deze?

Aderen voeren het bloed van de lichaamsweefsels terug naar het hart. In het been zitten twee soorten aderen: de diep gelegen en de oppervlakkig gelegen aderen. In beide typen aderen zitten klepjes die voorkomen dat het bloed weer terugstroomt naar het been. Deze klepjes kunnen stuk gaan, zodat het bloed weer naar beneden stroomt. Deze aderen zetten dan uit en worden ‘spataderen’ genoemd.

Wel of geen vergoeding

Veel mensen willen spataderen laten behandelen omdat ze deze lelijk vinden. In dat geval is er geen medische noodzaak voor de behandeling en wordt de behandeling niet vergoed door uw zorgverzekering.

Er zijn echter ook medische redenen om iets aan spataderen te laten doen. De uitgezette aderen beletten namelijk een goede doorstroming van het bloed en daarmee een goede voeding van de huid. Hierdoor verkleurt de huid in de loop van de jaren en kan er eczeem ontstaan. Later kunnen ernstigere gevolgen optreden, zoals een trombosebeen, een open been of spataderontstekingen. Een bestaande spatader wordt nooit beter, alleen slechter in de loop van de tijd.

De dermatoloog bepaalt na een duplexonderzoek welke behandelmethode in uw geval het beste toegepast kan worden. De bevindingen bij het duplexonderzoek zijn hierin leidend en bepalen of u voor vergoeding van de behandeling in aanmerking komt. De dermatoloog bespreekt dit met u.

Voorbereiding op de behandeling

Elastische kousen aanmeten

Voordat de behandeling plaatsvindt, heeft u op maat voorgeschreven elastische kousen nodig. Deze kunnen op de polikliniek Dermatologie aangemeten worden.

Geen crèmes, lotions en badolie

Wij verzoeken u op de dag van behandeling geen crèmes, lotions of badolie op uw benen te gebruiken. Tijdens de behandeling worden er namelijk pleisters gebruikt.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • De medicijnen die u gebruikt in originele verpakking en een Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Dit overzicht kunt u opvragen bij uw apotheek als u (nog) geen toestemming heeft gegeven voor het delen van uw medicatiegegevens.
  • Alle aangemeten steunkousen: de elastische kousen en de witte verbandkousen, als u die heeft.

De behandeling

Echosclerosetherapie

Deze techniek wordt vooral gebruikt voor de grotere spataderen. De dermatoloog maakt tijdens het scleroseren gebruik van een zogeheten duplexapparaat. Hiermee ziet te dermatoloog waar de ader loopt die behandeld moet worden. Ook is precies te zien of de naald goed in het bloedvat ligt en tot waar het schuim zich verspreid dat wordt ingespoten.

Tijdens het spuiten krijgt u watten en pleisters op uw benen om op de ‘spuitplaatsen’ extra druk te geven. Hierover komen witte verbandkousen, met daar overheen elastische steunkousen.

Duur van de behandeling

Duur van de behandeling varieert. Gemiddeld duurt een behandeling ongeveer 10 minuten.

Nazorg in het ziekenhuis

Direct na de behandeling blijft u ongeveer 15 minuten in de buurt van de polikliniek rondlopen. Mocht u zich niet lekker voelen, meld u zich dan direct melden aan de balie van de polikliniek dermatologie. Dit kan een reactie zijn op de vloeistof die ingespoten is.

Na de behandeling

Nazorg thuis

  • De eerste 4 dagen na de behandeling draagt u de witte verbandkousen dag en nacht. De watten en pleisters blijven hieronder zitten. Alleen als de pleisters gaan irriteren, mag u deze eerder verwijderen.
  • Over de witte verbandkousen heen zitten de elastische steunkousen. Deze elastische steunkousen doet u ’s nachts uit en ’s morgens meteen weer aan.
  • De 4e dag ’s avonds mag u de verbandkousen uitdoen en de watten met pleisters verwijderen. U kunt nu een lauwe douche nemen. Neemt u bij de volgende afspraak op de polikliniek altijd uw witte verbandkous(en) mee naar het ziekenhuis.
  • Na de behandeling draagt u de elastische steunkousen 3 weken overdag. De dermatoloog kan u adviseren de elastische steunkousen langer te dragen.

Adviezen voor thuis

  • Het kan soms gebeuren dat na de behandeling klachten optreden in de vorm van hoofdpijn, rillerigheid en soms misselijkheid. Het innemen van één of twee paracetamol en vroeg naar bed gaan, is meestal afdoende om de klachten te bestrijden.
  • Na afloop van de behandeling is het wenselijk om langdurig staan en zitten, langer dan 1 uur achter elkaar, te vermijden. Wij adviseren u regelmatig wat rond te lopen en eventueel te fietsen.
  • Een vliegreis enkele dagen na de behandeling van langer dan 3 uur zonder regelmatige beweging wordt afgeraden. Meld dit altijd aan uw dermatoloog voordat de behandeling plaatsvindt.
  • Sporten waarbij er druk wordt gezet op de benen wordt afgeraden. Bijvoorbeeld hardlopen en fitness. Beoefen deze sporten niet in de eerste 3 weken na de behandeling.
  • Als u in een traject zit met meerdere behandelingen, dan duurt het langer voordat u weer kunt sporten, omdat u na iedere behandeling weer 3 weken moet herstellen.
  • Afhankelijk van het werk dat u doet, kan het zijn dat u dit tijdelijk niet kunt doen. Bespreekt u dit met uw dermatoloog.
  • Het ontwikkelen van harde en soms pijnlijke knobbeltjes na de injecties is normaal. Deze verhardingen verdwijnen meestal spontaan. Als dat nodig is, worden de verhardingen bij de controles door de dermatoloog verwijderd.
  • Lichtbruine verkleuringen kunnen na de behandeling ontstaan in het verloop waar voorheen de spataderen zaten. Deze verdwijnen meestal binnen enkele maanden. Zolang deze verkleuringen aanwezig zijn, mag u niet met uw benen in de zon.
  • De eerste 4 weken na de laatste behandeling raden wij u aan te douchen in plaats van warme baden te nemen. Een bezoek aan de sauna en het gebruik van de zonnebank is niet toegestaan. Dit kan leiden tot aderontstekingen.

Controle- en vervolgafspraken

Na de eerste behandeling krijgt u enkele vervolgafspraken voor controle van de behandeling. Afhankelijk van het resultaat kan de dermatoloog eventueel besluiten hetzelfde been opnieuw te behandelen of het andere been te behandelen.

Vergeet u niet uw witte verbandkousen mee te nemen en de elastische steunkousen aan te houden. Ook als u voor controle komt, draagt u altijd de elastische steunkousen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen neemt u dan gerust contact op met de poli Dermatologie, telefoon 0485-84 53 20.

Specialismen