Maasziekenhuis Pantein receptie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Spataderen, laserprocedure
Patiëntenfolder

Spataderen, laserprocedure

U komt in aanmerking voor een endovasculaire laserprocedure om uw spataderen te behandelen. In deze folder leest u hier meer over.

Wat zijn spataderen?

Spataderen (ook wel varices genoemd) zijn verwijde aders in de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Ze kunnen pijnlijke benen of kuiten veroorzaken, met name na lang staan.

Spataderen kunnen steeds wijder worden en klachten veroorzaken, zoals een open been, spataderontsteking of trombose. Het is dan ook verstandig spataderen te laten behandelen.

Endovasculaire laserprocedure

Als een ader heel breed is geworden, erg is ‘uitgerekt’, kan deze worden behandeld met een laserprocedure. Deze behandeling is de vervanging van de strippingsoperatie en kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd door de dermatoloog.

Voorbereiding op de ingreep

Voorbereiding thuis

  • Op de dag van de behandeling is het verstandig om een katoenen onderbroekje (hoog opgesneden in verband met onderzoek in de lies) en hemdje of T-shirt te dragen. U wordt namelijk afgedekt met steriele lakens, wat warm kan zijn.
  • U dient uw bovenbeen en lies te ontharen.
  • Als u met de auto naar het ziekenhuis komt, raden wij u aan om iemand mee te nemen die u naar huis brengt. Het behandelde been kan namelijk stijf aanvoelen, waardoor u niet in staat bent zelf auto te rijden.

De ingreep

Het onderzoek en de behandeling worden poliklinisch verricht. U wordt naar de poliklinische operatiekamer begeleid.

Verloop van de behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een operatietafel. De dermatoloog maakt allereerst een duplexscan (een vaatecho-apparaat) om de spatader in beeld te brengen. Vervolgens wordt de spatader aangeprikt met een naaldje. Door deze opening brengt de dermatoloog een voerdraad in de spatader. Met behulp van de voerdraad wordt de laserdraad ingebracht tot aan de lies. Tijdens dit proces kan de dermatoloog op de duplexscan zien wat er gebeurt.

Vervolgens wordt u plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de laser ingeschakeld. De laserdraad wordt langzaam uit de ader gehaald. Het laserlicht brandt de binnenzijde van de spatader dan dicht. De behandeling is vrijwel pijnloos. Alleen het toedienen van de plaatselijke verdoving wordt soms als enigszins pijnlijk ervaren.

Tijdens de behandeling kunt u géén kauwgum of snoep in uw mond nemen. Dit in verband met verslikken.

Direct na de behandeling krijgt u een witte verbandkous aan. Deze draagt u twee dagen lang. Daarnaast draagt u gedurende één week uw elastische kous. De eerste twee dagen draagt u de elastische kous over de witte verbandkous heen.

Na de behandeling mag u direct weer naar huis. Als dat nodig is, krijgt u een na de behandeling een recept voor pijnstillers/ ontstekingsremmers mee voor de eerste 7 dagen na de behandeling.

Het been kan wat gezwollen zijn door de verdovingsvloeistof. Ook kan er gedurende de dag en nacht na de behandeling vocht uit de verdovingsgaatjes komen. Dit is normaal.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt 30 tot 45 minuten.

Na de ingreep

Adviezen voor thuis

  • De elastische kous moet u 1 week dragen. ’s Nachts doet u de kous uit en u trekt hem ’s ochtends meteen bij het opstaan weer aan. Het dragen van de elastische kousen bevordert een voorspoedig herstel, maar is ook medebepalend voor het uiteindelijke resultaat van de behandeling.
  • U draagt de witte verbandkous dag en nacht, gedurende twee dagen.
  • U mag de eerste 2 dagen na de laserbehandeling niet douchen en in bad gaan.
  • Na de behandeling is het raadzaam de eerste vier weken warmte te vermijden. Ga dus niet in een warm bad, onder de zonnebank of naar de sauna.
  • Ook intensief sporten is niet verstandig. U mag wel wandelen en fietsen, zelfs gedurende langere tijd. Het is belangrijk om veel/regelmatig te wandelen en/of te fietsen. Buiten de dagelijkse wandeling of fietstocht is een andere vorm van sport niet aan te bevelen.
  • Als u op controle komt op de polikliniek Dermatologie neemt u dan de witte verbandkous en de elastische kous mee.

Bijwerkingen en complicaties

Omdat u bij een endovasculaire laserprocedure alleen een plaatselijke verdoving krijgt, is deze behandeling minder belastend dan een strip-pingsoperatie onder narcose.

De huid boven de behandelde spatader kan verkleuren en soms zijn er kleine ‘knobbeltjes’ te voelen. Dit trekt vanzelf weer weg, maar dat kan enige tijd duren.

Het dichtmaken van de spatader heeft geen gevolgen voor de doorbloeding in de benen. De terugvoer van het bloed is al overgenomen door andere goedwerkende aderen.

Nazorg

Na ongeveer 2 weken komt u voor controle op het spreekuur. Neemt u bij deze controle de witte verbandkous en de elastische kous mee.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, bel dan zo snel mogelijk naar de  polikliniek Dermatologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen. Het telefoonnummer is 0485-84 53 20.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de behandeling neemt u dan gerust contact op met de poli Dermatologie telefoon 0485-84 53 20.

Specialismen