Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Slaaponderzoek (polygrafie)
Patiëntenfolder

Slaaponderzoek (polygrafie)

Polygrafie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een polygrafie, ook wel slaaponderzoek genoemd. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Tijdens het slaaponderzoek worden tijdens de slaap meerdere lichaamsfuncties gemeten:

  • Hartactie/polsslag
  • Borst-buik ademhaling
  • Mond-neus ademhaling
  • Saturatiemeting (bepaling van het zuurstofgehalte in het bloed)

Het onderzoek vindt plaats tijdens een ziekenhuisopname van één nacht.

Voorbereiding

Wilt u het volgende meenemen naar het ziekenhuis:

  • Slaapkleding (bij voorkeur een T-shirt met korte mouwen, geen glad synthetisch materiaal)
  • Eventueel uw eigen hoofdkussen
  • Uw medicijnen (indien nodig)
  • Toiletspullen

Verloop van het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de verpleegafdeling B2. U vindt deze afdeling op de tweede etage van het Maasziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige, die u naar uw kamer brengt. Zij neemt een korte vragenlijst met u door en informeert u verder over wat u moet doen als u gaat slapen.

Daarna wordt de apparatuur aangebracht. Het is voor u prettig als u hier nachtkleding onder draagt. U krijgt om uw ademhaling te meten een elastieken band om uw borst en buik. Ook krijgt u een neusbrilletje in om de ademhaling tijdens de slaap te controleren. Een sensor om uw vinger meet het zuurstofgehalte in het bloed en tevens de hartslag. Om uw middel wordt met een riem een opnamekastje bevestigd. Dit kastje is verbonden met banden om borst en buik en slaat alle gegevens van de hele nacht op.

Het is belangrijk voor het onderzoek dat u een goede nachtrust heeft. Zet slaapgewoontes van thuis zo mogelijk door in het ziekenhuis, bijvoorbeeld het luisteren naar muziek of het gebruik van een eigen hoofdkussen.

Vanaf 23.00 uur start de registratie. De verpleegkundige die nachtdienst heeft, komt af en toe kijken of u slaapt. Lukt het u niet om in slaap te komen, meld dit dan de verpleegkundige. Misschien kan zij hier iets aan doen.

Tot 7.00 uur ’s ochtends registreert het apparaat. Als u dan al wakker bent, kunt u de verpleegkundige waarschuwen. Zij zal het apparaat afsluiten en verwijderen. Vervolgens kunt u douchen en krijgt u een ontbijt. Daarna wordt u geacht de afdeling rond 08.00 uur te verlaten.

Na het onderzoek

Dit onderzoek behoeft geen nazorg. U mag gewoon uw dagelijkse bezigheden weer oppakken.

Controle afspraak

De datum voor de controle afspraak is al voor uw opname vastgelegd.

Tijdens de controle afspraak hoort u of u wel of geen OSAS (Obstructieve Slaap-apneu syndroom) hebt en wordt er een behandelplan opgesteld en advies gegeven.

Herhalingsonderzoek

Als u in overleg met de longarts besluit tot een OSAS-behandeling, wordt er een herhalingsonderzoek gepland. Het verloop van het onderzoek is gelijk aan dat van het eerste. Een belangrijk verschil is dat u met uw eigen MRA slaapt of met uw CPAP apparaat. Als u met uw CPAP apparaat slaapt, neem dan uw apparaat compleet met masker en slang mee.

Verhinderd?

Mocht u verhinderd zijn op het afgesproken tijdstip, bel dan zo spoedig mogelijk met de Poli Longgeneeskunde (0485-84 53 95).

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de Poli Longgeneeskunde, telefoonnummer 0485-84 53 95.

Specialismen