Maasziekenhuis Pantein atrium
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Schildkliernodus
Patiëntenfolder

Schildkliernodus

Er is een knobbel of een afwijking in uw schildklier gevonden. Uw huisarts of een specialist heeft u doorverwezen naar de schildkliernodus polikliniek van Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u meer over wat een schildkliernodus is.

De schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich in de hals voor de luchtpijp bevindt. De schildklier produceert hormonen die belangrijk zijn voor de regelen van de stofwisseling.

Wat is een schildkliernodus?

Een schildkliernodus is een knobbel of zwelling in de schildklier. Meestal (ongeveer 95% van de gevallen) is een schildkliernodus goedaardig. Soms wordt een nodus per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het maken van een echo van de hals. Soms is een nodus ook van buitenaf zichtbaar of voelbaar. Als de schildkliernodus op uw slokdarm drukt, kunt u moeite hebben met slikken. Drukt de nodus op uw luchtpijp, dan kunt u last hebben van druk op de keel of een piepende ademhaling. Soms kan er ook sprake van zijn dat de schildklier te veel schildklierhormoon aanmaakt. In dat geval ontstaan verschijnselen van hyperthyreoïdie: gejaagdheid, hartkloppingen, warmte niet kunnen verdragen, diarree, afvallen en prikkelbaarheid.

Onderzoek

Als u een schildkliernodus heeft, willen we verder onderzoek doen naar de aard van de nodus. Op de polikliniek zullen we u lichamelijk onderzoeken en een echo van de hals maken. Als het nodig is, kunnen we tijdens het maken van de echo ook direct een punctie uitvoeren, waarbij wat weefsel wordt weggehaald. Daarnaast zal bloedonderzoek worden verricht om de schildklierfunctie te testen.

Bij de echo kijken we naar de bepaalde kenmerken van de nodus. Als er een punctie wordt verricht, analyseert de patholoog-anatoom het weggehaalde weefsel onder de microscoop. De punctie wordt onder geleide van echo uitgevoerd. Het voordeel daarvan is dat de arts gericht in de nodus kan prikken. Meestal zal men direct 2 tot 3 keer prikken om voldoende cellen te verkrijgen voor verder onderzoek. Als er meerdere noduli zijn, kan het nodig zijn vaker te prikken. De prikken kunnen gevoelig zijn, maar zijn snel voorbij.

Na de punctie kan een bloeduitstorting in de hals ontstaan. Deze verdwijnt na enige dagen vanzelf. Als u bloedverdunners gebruikt, geeft u dit dan aan bij uw polibezoek. In dat geval is het niet altijd mogelijk om direct een punctie uit te voeren.

Uitslag van de punctie

Het onderzoek door de patholoog-anatoom van schildkliercellen is erg moeilijk. Het komt regelmatig voor dat het weggenomen weefsel niet goed te beoordelen is. Dit betekent dat de uitslag van de punctie niet altijd direct zekerheid geeft. De punctie kan globaal tot de volgende uitslagen leiden:

  • Vrijwel zeker goedaardig.
  • (mogelijk) kwaadaardig.
  • Geen uitspraak mogelijk. In dat geval krijgt u soms opnieuw een punctie.

Bij goedaardige knobbeltjes is een operatie meestal niet nodig. Als de uitslag (mogelijk) kwaadaardig is, verwijst de arts u over het algemeen voor een schildklieroperatie. Ook als bij herhaling van de punctie geen uitspraak mogelijk is, is soms een operatie nodig. 

De uitslag van de punctie is binnen een week bekend. U komt dan terug op de polikliniek voor de uitslag of u wordt gebeld. Wij nemen dan uitgebreid alle gegevens en bevindingen met u door.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact met op met de polikliniek Interne geneeskunde op telefoonnummer 0485-84 53 60.