Maasziekenhuis Pantein atrium
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Ontlastingsonderzoek, instructies
Patiëntenfolder

Ontlastingsonderzoek, instructies

Voor onderzoek van uw ontlasting (feces) bent u doorverwezen naar het klinisch chemisch laboratorium van Maasziekenhuis Pantein. In deze folder vindt u aanwijzingen voor de verzameling, opslag en afgifte van de ontlasting.

Doel van het onderzoek

Ontlastingsonderzoek (fecesonderzoek) wordt over het algemeen gedaan bij verdenking van maagdarminfecties, ontstekingen in de darm maar bijvoorbeeld ook bij bloedarmoede of een afwijkend ontlastingspatroon. Uw behandelend arts legt u uit wat bij u precies de reden van het onderzoek is.

Ophalen potje of emmertje voor ontlasting

Voor het verzamelen van de ontlasting heeft u een fecespotje nodig. Dit kunt u ophalen bij de poli Bloedafname in het Maasziekenhuis of bij de bloedafname locaties in de regio. Een actueel overzicht van de locaties en openingstijden vindt u op de de pagina bloedafname

Voor het onderzoek naar de vetbalans is een speciaal emmertje nodig. Dit emmertje is alleen tijdens kantooruren verkrijgbaar op de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis (route 26).

Verzamelen ontlasting

  • Verzamel geen ontlasting tijdens de menstruatie. Stel het verzamelen van de ontlasting uit tot drie dagen na de menstruatie.
  • Probeer de ontlasting niet in contact te laten komen met urine, water of schoonmaakmiddel in het toilet. Gebruik bij voorkeur een po. Als u geen po heeft, kunt u ook een stapel wc-papier in het toilet leggen.
  • Aan de deksel van het potje zit een lepeltje bevestigd. Met dit lepeltje schept u de ontlasting in het potje totdat deze voor driekwart vol is.
  • Sluit het potje met de bijbehorende deksel goed af.
  • Lever voor ieder onderzoek een apart potje in.
  • Op het etiket schrijft u uw naam, geboortedatum en de datum/tijd van productie.

Verzamelen ontlasting voor vetbalans

  • Als voor u een dieet is opgesteld, is het belangrijk dat u zich aan het dieet houdt. U mag geen extra voedingsmiddelen gebruiken, maar u mag ook geen voedingsmiddelen weglaten.
  • Drie dagen na de start van het dieet begint u met het verzamelen van de ontlasting. Tijdens de dagen dat u de ontlasting verzamelt, is het noodzakelijk dat u het dieet volgt.
  • Als er geen dieet is afgesproken, dan kunt u met verzamelen starten zodra u de emmertjes heeft opgehaald.
  • Voor het vetbalans onderzoek schrijft u op het etiket uw naam, geboortedatum en de tijd waarop u begonnen bent met het verzamelen en de datum en tijd waarop het verzamelen is beëindigd.
  • Gedurende drie dagen verzamelt u de ontlasting in de 3 emmertjes: per dag 1 emmertje.
  • Voor het onderzoek is het belangrijk dat u uw ontlasting zeer nauwkeurig verzamelt en dat u zich precies aan het dieet houdt. Als het een keer niet is gelukt om het dieet te volgen en/of de ontlasting volgens de instructies te verzamelen, dan moet u bij het laboratorium een nieuw emmertje ophalen en opnieuw beginnen met verzamelen.

Bewaren ontlasting

Voor de ontlastingsonderzoeken bewaart u het potje of het emmertje in de koelkast als u het niet direct kunt inleveren. (zie tabel).

Inleveren ontlasting

U kunt het potje met de ontlasting en het ingevulde aanvraagformulier inleveren bij een van de bloedafname locaties in de regio of bij de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis (tijdens openingstijden). Het is belangrijk dat u dit zo snel mogelijk doet nadat u de ontlasting heeft verzameld. In verband met de doorlooptijd van het onderzoek, de ontlasting minimaal 2 weken voor de afspraak met de arts inleveren.

Let op:
Het emmertje met ontlasting voor het vetbalans onderzoek kunt u alleen inleveren op de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis.

Aanvullende informatie bij een aanvraag voor “occult bloed” in de ontlasting

Meestal zijn er 3 porties nodig. Iedere portie moet op een verschillend tijdstip geproduceerd zijn. Het materiaal is na 72 uur niet meer betrouwbaar voor het onderzoek. Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt als u meerdere porties moet inleveren. Het kan dan voorkomen dat u de potjes afzonderlijk moet inleveren zodat het materiaal nog betrouwbaar is voor het onderzoek. Schrijf op het etiket uw naam, geboortedatum, de datum en tijd van productie.

Voor dit onderzoek kunt u de potjes met ontlasting en het ingevulde aanvraagformulier van maandag tot en met donderdag inleveren. Op vrijdag kan dat tot uiterlijk 12.00 uur (zie tabel).

Tabel
Onderzoek Verzamelen Inleveren Bewaar condities Opmerking
Calprotectine Fecespotje Binnen 24 uur inleveren 2-8 °C.  
Elastase Fecespotje Binnen 24 uur inleveren 2-8 °C.  

Helicobacter
pylori

Fecespotje Binnen 24 uur inleveren 2-8 °C.  
Occultbloed Fecespotje, 3 porties geproduceerd op 3 verschillende tijdstippen

zo snel mogelijk
(zie informatie
pagina 5).

2-8 °C.

Inleveren kan van maandag t/m donderdag.

Vrijdag tot 12:00 uur

Vetbalans Speciaal emmertje
Per dag 1 emmertje; gedurende 3 dagen
zo snel mogelijk inleveren na verzamelen 2-8 °C. Inleveren alleen op poli Bloedafname MZH
Overig Fecespotje zo spoedig mogelijk 2-8 °C.  

Afspraak

Voor dit onderzoek hoeft u geen afspraak te maken.

Openingstijden

De poli Bloedafname in het Maasziekenhuis is op werkdagen geopend van 7.30 tot 17.00 uur. Een actueel overzicht van de locaties en openingstijden vindt u op de pagina bloedafname

Waar vindt u de poli Bloedafname

De poli Bloedafname vindt u op de begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 26.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts tijdens uw volgende afspraak.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan gerust contact op met het secretariaat van het laboratorium via telefoonnummer 0485-84 64 71.

 



 

Specialismen