Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Cardioversie
Patiëntenfolder

Cardioversie

De cardioloog heeft bij u een hartritmestoornis geconstateerd. Met een cardioversie, het toedienen van één of meerdere stroomprikkels, probeert de arts uw hartritme weer regelmatig te krijgen.

In de boezems van uw hart heerst een 'elektrische chaos'. Dat betekent dat er vaak teveel en op onregelmatige tijden prikkels naar de hartkamers gaan. Hierdoor hebt u een onregelmatig hartritme en een onregelmatige polsslag. Met een cardioversie probeert de arts uw hartritme weer regelmatig te krijgen. Het is niet te voorspellen of er door het toedienen van één of meerdere stroomprikkels daadwerkelijk een regelmatig ritme zal ontstaan.

Voorbereiding op de opname

Voedingsinstructie: niets eten en drinken voor de behandeling

Op de avond voor de behandeling mag u na middernacht (24.00 uur) niets meer eten of drinken. De behandeling vindt onder lichte narcose plaats. Als u zich niet aan deze instructie houdt, kan de behandeling niet doorgaan.

Voorbereiding thuis

  • U mag na de behandeling niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Wij adviseren u om vooraf te regelen dat iemand u na de behandeling naar huis brengt.
  • Uw medicijnen dient u gewoon in te nemen met water. Ook ’s morgens op de dag van de behandeling.
  • Indien u een anti-stollingskaart heeft, vergeet deze dan niet mee te brengen naar het ziekenhuis.
  • Vergeet ook uw medicatie voor de dag van de behandeling niet.
  • Tijdens een afspraak op de polikliniek kunt u vragen of u ter kennismaking eens rond mag kijken op de Eerste Hart Hulp.

Opname in het ziekenhuis

Dag van de behandeling

Op de Eerste Hart Hulp ontvangt de verpleegkundige u. Hier wordt een buisje bloed afgenomen om te bepalen of de anti-stolling en kalium goed is ingesteld. Als deze waarde te hoog of te laag is, dan kan de behandeling niet doorgaan. In dat geval moet er een nieuwe afspraak worden gemaakt.

Behandeling

Voor de behandeling krijgt u een infuus en wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt. De SEH arts of Intensivist dient vervolgens een middel toe voor een lichte narcose.

Onder toeziend oog van de cardioloog dient een verpleegkundige één of meerdere stroomprikkels toe om het ritme bij te sturen. Na vijf tot tien minuten wordt u weer wakker. U kunt daarna al vrij snel weer eten en uit bed.

Om alles veilig te laten verlopen, houdt de verpleging uw bloeddruk en hartritme goed in de gaten. Meestal mag u na enkele uren naar huis. In sommige situaties beslist de cardioloog dat u nog een nacht moet blijven om uw hartritme te observeren. Het kan zijn dat er wijzigingen worden aangebracht in uw medicatie.

Na de opname

Complicaties

Theoretisch bestaat er een kleine kans op complicaties. Het is mogelijk dat een eventueel bloedstolseltje dat zich in het hart zou bevinden, los schiet. Om dit te voorkomen krijgt u enkele weken van tevoren anti-stollingsmiddelen.

Controle

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee voor een controle op de polikliniek bij uw behandelend cardioloog.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, bel dan zo snel mogelijk met de polikliniek Cardiologie op telefoonnummer 0485–84 53 40. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze gerust aan uw cardioloog of de medewerkers van de Eerste Hart Hulp. Zij zijn bereikbaar via de receptie op telefoonnummer 0485–84 50 00.

Specialismen