Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Besnijdenis bij volwassenen
Patiëntenfolder

Besnijdenis bij volwassenen

Binnenkort wordt u opgenomen voor een besnijdenisoperatie. Door u goed voor te bereiden op de ingreep kunt u bijdragen aan een vlot herstel. Het lezen van deze folder kan daarbij helpen.

Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis of circumcisie is een operatieve behandeling van een vernauwing (phimosis) van de voorhuid. Een besnijdenis wordt verricht als de vernauwing zodanig is dat de voorhuid niet meer over de eikel kan worden teruggeschoven. Hierdoor kunnen er plasklachten optreden, pijnklachten bij een erectie of problemen met het reinigen van de penis.

Voorbereiding op de opname

Pre-operatief spreekuur

U bezoekt voor de operatie het pre-operatief spreekuur (POS). Hier heeft u een gesprek met de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige. In overleg met de anesthesioloog bespreekt u de narcose. Ook krijgt u te horen vanaf wanneer u nuchter moet zijn en welke medicijnen u moet innemen.
De informatieverpleegkundige vertelt u meer over het verloop van de ingreep. Verder stelt ze u vragen over uw medicijngebruik en overgevoeligheden. U krijgt ook de gelegenheid om vragen te stellen.

Verdere voorbereiding op de operatie

We raden u aan 24 uur voor de opname geen alcohol te gebruiken, ook mag u in die tijd niet roken. Wij verzoeken u ‘s morgens voordat u naar het ziekenhuis gaat te douchen of te baden en de penis goed te reinigen.

Regel vóór u naar het ziekenhuis gaat uw vervoer terug naar huis. U kunt na de operatie namelijk beter niet zelf deelnemen aan het verkeer.

Volgt u verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met uw behandelend arts en de anesthesioloog (zie ook de folders ‘Anesthesie’). Algemene informatie over dagopname in het Maasziekenhuis, kunt u ook lezen in de folder ‘Wegwijzer bij dagopname’.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Opname en verblijf in het ziekenhuis

Dag van opname

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige ontvangt u en laat u de afdeling zien. Ook hebt u dan de gelegenheid om vragen te stellen. Neem uw medicijnen en eventuele allergiegegevens mee.

Ter voorbereiding op de operatie krijgt u een uur voor de operatie medicijnen. U mag hierna niet meer uit bed, omdat u duizelig en slaperig kunt worden van deze medicijnen. Tevens krijgt u een injectie in de buik om trombose te voorkomen.

De ingreep

Tijdens de operatie wordt de te nauwe voorhuid verwijderd. Vervolgens wordt de huid gehecht met zelfoplosbaar hechtmateriaal. Daarna wordt de wond verbonden.

Na de ingreep gaat u voor korte tijd naar de uitslaapkamer, daarna gaat u naar de verpleegafdeling. Als alle controles goed zijn, mag u in de loop van de dag weer naar huis.

Na de opname

Adviezen voor thuis

  • Wij raden u aan om het de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen.
  • Bij napijn mag u 4 keer per dag 2 tabletten Paracetamol van 500 mg innemen.
  • De eerste dag houdt u de wond droog en kunt u er eventueel een schoon gaasje met vaseline opdoen. Na 24 uur mag u weer douchen.
  • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan die kunnen gaan schrijnen. Als het rondom de wond wat gaat zwellen of blauw verkleurt, is er sprake van een normale wondreactie of een bloeduitstorting.
  • Als het gaasje vastzit aan de wond kunt u het onder de douche losweken.
  • U dient de penis zoveel mogelijk hoog te dragen om zwelling te voorkomen. U kunt het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen.
  • Na 14 dagen mag u weer sporten en zwemmen.
  • Na 3 weken mag u weer gemeenschap hebben als de wond goed genezen is.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Urologie:

  • als u thuis heftige pijn krijgt;
  • bij koorts (meer dan 38,5 ℃);
  • bij een nabloeding;

Wanneer zich thuis bovenstaande problemen voordoen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie, via telefoonnummer 0485-84 53 45. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Controle

Na zes weken volgt er een controle bij de urologieverpleegkundige of bij de uroloog. De datum voor deze afspraak krijgt u van de verpleegkundige.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust aan de uroloog en/of verpleegkundige voor de operatie. De polikliniek Urologie is bereikbaar op telefoonnummer 0485-84 53 45.

Specialismen