Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Spoedeisende Hulp
Patiëntenfolder

Spoedeisende Hulp

U bent verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Maasziekenhuis door uw huisarts, specialist of door de ambulancedienst. Met deze folder informeren wij u graag over een aantal belangrijke zaken tijdens uw verblijf op de Spoedeisende Hulp.

Uw gegevens

De medewerker aan de balie vraagt naar uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Ook stelt de medewerker u een aantal vragen om te bepalen of u mogelijk drager bent van de zogenaamde ziekenhuis bacterie (MRSA).

Bent u met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, dan zal de verpleegkundige uw persoonlijke gegevens noteren. U hoeft zich dan niet aan de balie te melden.

Graag noteren wij ook een telefoonnummer van uw contactpersoon in uw dossier. Dit nummer kunt u doorgeven aan de balie of aan de verpleegkundige.

Triage: beoordelen van urgentie

Nadat u bent ingeschreven aan de balie, onderzoekt de verpleegkundige u, vaak samen met de arts, om de ernst van uw klacht in te schatten. Zo wordt bepaald wie als eerste aan de beurt is voor onderzoek en behandeling. Dit heet triage. Een kind met eenzelfde klacht als een volwassene gaat voor.

Mag u eten en drinken?

De verpleegkundige vertelt u of u iets mag eten en drinken terwijl u wacht op het onderzoek of de behandeling. Dit hangt af van uw klachten. Soms is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat de oorzaak van uw klachten is.

Onderzoek door de arts of arts-assistent

De arts van de Spoedeisende Hulp of de arts-assistent doet een lichamelijk onderzoek bij u. Hij of zij bespreekt met u wat er verder gaat gebeuren. Soms zijn er meer onderzoeken nodig om te kunnen beoordelen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld een extra bloedonderzoek, het maken van een röntgenfoto of hartfilmpje. Afhankelijk van uw situatie mogen er twee personen bij u op de kamer verblijven.

Bloedafname voor bloedonderzoek vindt plaats op de Spoedeisende Hulp. Het kan ongeveer een uur duren voordat de uitslagen hiervan bekend zijn. Het maken van een röntgenfoto of CT-scan gebeurt op de afdeling Radiologie.

In afwachting van de uitslagen van de onderzoeken, verblijft u in de behandelkamer, de wachtkamer of familiekamer. Dit is afhankelijk van uw situatie. De verpleegkundige probeert u een inschatting te geven over de duur van uw verblijf. Dit is echter altijd afhankelijk van de drukte op de Spoedeisende Hulp.

Behandeling

De arts of arts-assistent van de Spoedeisende Hulp bespreekt met u wat de beste behandeling is. Hij of zij informeert uw huisarts over de behandeling.

Als u voor controle terug moet komen op een van onze poliklinieken, dan krijg u daar informatie over en wordt er later een afspraak ingepland. U krijg deze per e-mail of per post toegestuurd.

Begeleiding

Familie of vrienden die met u meegekomen zijn, kunnen wachten in de wachtkamer van de Spoedeisende Hulp. Als u dat prettig vindt, kunt u één van hen vragen om aanwezig te zijn bij het onderzoek en de behandeling. Om uw familie op de hoogte te stellen dat u in het ziekenhuis bent, kunt u de verpleegkundige om een telefoontoestel vragen.

Vervoer naar huis

Als u na behandeling niet in staat bent om met eigen vervoer naar huis te gaan, kan de verpleegkundige voor u een taxi laten bellen.

Vragen?

Heeft u tijdens uw verblijf op de Spoedeisende Hulp vragen, stelt u deze dan gerust aan de arts en/of de arts-assistent.

Heeft u direct na thuiskomst nog vragen of zijn er onduidelijkheden, neemt u dan contact op met de receptie van het Maasziekenhuis op telefoonnummer 0485-84 50 00 en vraag naar de afdeling Spoedeisende Hulp.

 

Specialismen