Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Stomaproductie: Adviezen bij een te hoge stomaproductie
Patiëntenfolder

Stomaproductie: Adviezen bij een te hoge stomaproductie

U heeft een stoma op uw dunne darm. Regelmatig moet u het stomazakje leegmaken. Als dat vaker dan zeven keer per dag nodig is, is er sprake van een te hoge productie. Dit wordt ook wel een high output stoma genoemd. In deze folder leest u wat de gevolgen van een high output stoma zijn en hoe u met voeding, vocht en medicijnen hiermee om kunt gaan.

Spijsvertering

Om het ontstaan van een high output stoma goed te kunnen begrijpen, is een stukje informatie nodig over het spijsverteringsstelsel in het algemeen.

De vertering van voedsel begint al in de mond. Door te kauwen maakt u het voedsel kleiner en kunnen de enzymen die in speeksel zitten, beginnen met de vertering. Via de slokdarm gaat het voedsel naar maag. In de maag wordt het voedsel gekneed en vermengd met maagsappen. Vervolgens geeft de maag het voedsel in kleine porties door aan de dunne darm. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats: de voedingsstoffen uit de voedselbrij worden opgenomen in de dunne darm. De onverteerbare voedselresten komen daarna in de dikke darm. De ontlasting bestaat dan uit een waterdunne brij. De dikke darm neemt het overgebleven vocht en zouten op waardoor de ontlasting ingedikt wordt.

High output stoma

Bij een stoma op de dunne darm komt de voedselbrij niet langs de dikke darm. Het overgebleven vocht kan dan niet opgenomen worden en zal via de stoma het lichaam verlaten.
Er is sprake van een high output stoma als er meer vocht het lichaam uit gaat, dan dat er wordt opgenomen. In de praktijk betekent dit dat u het stomazakje vaker dan zeven keer per dag moet legen. Als dat één keer voorkomt, is dat niet direct een probleem. Maar gebeurt dit meerdere dagen achter elkaar, dan kan dit leiden tot een vochttekort.

Wanneer spreken we van een high output stoma?

  • De stoma produceert gedurende langere tijd meer dan 1 liter ontlasting per 24 uur.
  • De productie van ontlasting is vaak veel en dunner.
  • De productie van ontlasting is vaak moeilijk te regelen met behulp van voeding en vocht.

Oorzaken van high output stoma

  • Door een darmoperatie gaat het voedsel sneller door de darm en neemt de darm nog niet voldoende vocht op.
  • Een te hoge inname van vocht.
  • Buikgriep en/of darminfectie.
  • Antibioticagebruik of behandeling met chemotherapie.
  • Darmziekten zoals de ziekte van Crohn.
  • Te weinig beschikbare darmlengte of darmfalen.

Gevolgen van een high output stoma

Door de hoge stomaproductie is er een verhoogd risico op uitdroging en een tekort aan belangrijke zouten. Wanneer de hoge stomaproductie lang aanhoudt, bestaat er ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van ondervoeding. Bij een hoge stomaproductie worden sommige medicijnen onvoldoende opgenomen waardoor de werking minder is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicijnen verpakt in capsules of met een langzaam oplosbaar laagje. Ook de anticonceptiepil is bij een hoge stomaproductie onbetrouwbaar.

Verschijnselen van uitdroging

  • Droge, kleverige mond en toegenomen dorst.
  • Duizeligheid of flauwvallen.
  • Vermoeidheid, prikkelbaarheid.
  • Hoofdpijn.
  • Rode droge huid, beetje ingevallen gezicht.
  • Donkere, stinkende urine.
  • Spierkrampen.
  • Snelle hartslag.

Verschijnselen van zouttekort

  • Rusteloosheid.
  • Verlies van eetlust, misselijkheid, overgeven.
  • Vermoeidheid, prikkelbaarheid, onverschilligheid.
  • Trillerigheid, spierzwakte of krampen.
  • Hoofdpijn.

Tekenen van ondervoeding

  • Verminderde eetlust en ongewild gewichtsverlies.
  • Aantasting van orgaanfuncties: minder spierkracht, kouwelijk zijn.
  • Verminderde afweer met verhoogd infectierisico.
  • Tragere wondgenezing.
  • Slaperigheid of vermoeidheid, lusteloosheid, uitputting.
  • Duizeligheid.
  • Depressiviteit, prikkelbaarheid.

Herkent u verschijnselen van uitdroging, zouttekort of ondervoeding? Neem dan contact op met de stomaverpleegkundige, uw behandelend arts of diëtist.

Door de hoge stomaproductie kan de opvangcapaciteit van het stomamateriaal onvoldoende zijn en kunnen er gemakkelijk lekkages ontstaan. De stomaverpleegkundige kan u adviseren welk materiaal in deze situatie het meest geschikt is.

Voedings- en vochtadviezen bij een hoge stomaproductie

Om te voorkomen dat u een toename van bovenstaande klachten krijgt (uitdroging, zouttekort, ondervoeding) staan hieronder belangrijke adviezen beschreven. De stomaverpleegkundige of diëtiste bespreekt deze adviezen met u.

Advies 1. Maak regelmatig gebruik van kleine maaltijden, uitgaande van een gezonde voeding. Eet rustig en kauw goed.

Dit betekent het eten van kleine maaltijden, 6 tot 8 keer per dag, met producten die de ontlasting indikken.

Uitleg:
Dit helpt om de voedingsstoffen beter op te nemen en het zorgt er voor dat de ontlasting meer gebonden is. Het zorgt ook voor een inname van voedsel die beter overeenkomt met de behoefte aan voedingsstoffen.

Advies 2. Gebruik afzonderlijke vloeistoffen en vaste stoffen.

Gebruik bij een maaltijd niet meer dan 1 glas vocht in kleine slokjes. Gebruik het drinkvocht tussen de maaltijden in en eet er iets bij dat het vocht goed kan binden.

Uitleg:
Hierdoor passeert het vast voedsel langzamer door het maagdarmkanaal. Dit helpt uw lichaam de voedingsstoffen beter op te nemen.

Advies 3. Gebruik voedingsmiddelen die helpen uw ontlasting in te dikken.

Gebruik bij de momenten op een dag dat u wat drinkt een droog zetmeelrijk product gecombineerd met een eiwitrijk product.

Uitleg:
Zetmeelrijke voedingsmiddelen binden het vocht in het maagdarm-kanaal waardoor het voedsel langzamer passeert, beter verteert, de ontlasting meer indikt en de hoeveelheid vermindert. Eiwitten zijn ook belangrijke bouwstoffen voor uw lichaam en extra nodig tijdens uw herstelperiode.

Droge zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn: brood, crackers, toast, knäckebröd, beschuit, rijst, pasta, aardappels.

Voedingsmiddelen die eiwit bevatten zijn: vlees, vis, kip, ei, kaas, pindakaas, sojaproducten, peulvruchten en vegetarische eiwitrijke producten.

Advies 4. Gebruik niet teveel extra vocht! Maximaal 2500 ml per dag.

Varieer in wat u drinkt. Kies afwisselend uit: bouillon of soep, thee of koffie, melk of karnemelk, vruchtensap of limonade.

Het is belangrijk om 500ml van het dagelijkse drinkvocht uit bouillon of heldere soep te laten bestaan, verdeeld over de dag. Gebruik daarnaast twee tot drie keer per dag een zuur product zoals karnemelk/yoghurt of kwark over de dag.

Te veel water, thee en koffie stimuleert de stomaproductie. Verdeel dit dus goed over de dag. Net zoals een glas limonade, sap, of frisdrank.

Uitleg:
Wanneer u een hoge stomaproductie heeft, kan uw vermogen om vloeistoffen op te nemen verminderd zijn. Het drinken van te veel vocht zonder zout kan de stomaproductie verhogen en er voor zorgen dat u uitgedroogd kan raken.

Advies 5. Gebruik extra zout.

Levensmiddelen die veel zout bevatten zijn: strooiaroma, ketjap, maggi, tomatensap, vleeswaren zoals rauwe ham en rookvlees, (smeer)kaas, gezouten vissoorten, zoute biscuits zoals Tuc-koekjes, chips, pepsels.

Uitleg:
Extra zout helpt het dreigende tekort aan zout aan te vullen. Het verbetert de opname van vocht en zout, waardoor de stomaproductie vermindert.

Advies 6. Gebruik 1 tot 4 zakjes ORS (oral rehydration solution) per dag, opgelost volgens voorschrift op de verpakking (500-1000 ml).

Verdeel dit alles goed over de dag.
U kunt ook kiezen voor deze alternatieve producten die extra zout bevatten:

  • Isotone sportdranken;
  • Soep, bouillon;
  • Groente- en tomatensap (maximaal 0,5 liter) met extra zout.

Uitleg:
Dit helpt uitdrogen te voorkomen, het dreigende zouttekort aan te vullen en de diarree te verminderen.

Advies 7. Beperk bepaald vezelrijk voedsel.

Namelijk ongekookte groentes, ongeschild fruit en ongezeefde groente- en of vruchtensappen.

Uitleg:
Dit helpt bij het verminderen van darmactiviteit en klachten als krampen en een opgeblazen gevoel. Het helpt ook de stomaproductie te verlagen.

Advies 8. Beperk voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte.

Bijvoorbeeld witte of bruine suiker, jam, honing, snoep, chocolade, gedroogd fruit en ananas (brood maximaal 1 sneetje met zoetbeleg per keer).

Dranken, zoals sap, frisdrank en vruchtendranken, vruchtensap (vooral appel, druif). Maximaal 2 glazen (koolzuurhoudende) limonade per 24 uur en maximaal 2 glazen vruchtensap.

Uitleg:
Producten met veel suiker trekken vocht aan naar de voedingsmassa in de darm, hierdoor wordt de productie verhoogd.

Advies 9. Beperk zoetstoffen die met hun naam eindigen op - ol, zoals sorbitol, xylitol en mannitol.

Deze zoetstoffen worden vaak aangetroffen in suikervrij snoep, kauwgom en light-dranken.

Uitleg:
Kan stomaproductie verhogen, omdat deze voedingsmiddelen de passagesnelheid van het voedsel door de darm verhogen.

Advies 10. Beperk voedingsmiddelen die de hoeveelheid ontlasting en/of diarree kunnen toe laten nemen.

Bijvoorbeeld uien, knoflook en pepers, scherpe kruiden.

Uitleg:
Kan stomaproductie verhogen, omdat deze voedingsmiddelen de passagesnelheid van het voedsel door de darm verhogen.

Advies 11. Beperk inname van dranken met cafeïne.

Tot maximaal 500 ml of 2 mokken/glazen per dag.

Uitleg:
Dranken die cafeïne bevatten zoals thee, koffie en cola kunnen de passagesnelheid verhogen.

Advies 12. Beperk het gebruik van normale melkproducten.

Gebruik maximaal 500 ml normale (zure) melkdranken per 24 uur. Als u merkt dat bij gebruik van gewone melk uw stomaproductie stijgt, gebruik dan bij voorkeur lactosevrije melkproducten.

Uitleg:
Melksuiker genaamd ‘lactose’ kan bij sommige mensen de stomaproductie verhogen.

Advies 13. Beperk inname van dranken met alcohol tot maximaal één consumptie per dag.

Uitleg:
Deze dranken kunnen de stomaproductie verhogen.

Medicijnen

In de vrije verkoop (supermarkt en drogist) zijn diarreeremmers verkrijgbaar. Gebruik Loperamide volgens onderstaand voorschrift. Gebruik andere diarreeremmende medicatie alleen op voorschrift van uw behandelend arts.

Loperamide (2 mg smelttabletten)

Loperamide remt de bewegingen van de darmen. De darminhoud blijft daardoor langer in de darmen en wordt compacter. Bovendien worden vocht en zouten beter opgenomen. Binnen enkele uren na inname is het effect, als het goed is, merkbaar. Eén dosis werkt vier tot zes uur. Neem de smelttablet het liefst 15 tot 30 minuten vóór een maaltijd in.

Als u start met Loperamide lees dan altijd voor gebruik de bijsluiter. Begin met 2 smelttabletten (4 mg) en daarna om de 4 uur 1 smelttablet (2 mg) voor de hoofdmaaltijden en voor de nacht. Dus 4 keer per dag 1 smelttablet. Dit is in de meeste gevallen voldoende.

  • Bij het gebruik van loperamide streven naar ontlasting zo dik als vla.
  • Stopt de stomaproductie, neem dan geen loperamide meer in en hervat de inname pas als de stomaproductie weer normaal is.
  • Bouw de Loperamide rustig af.
  • Gebruik niet meer dan 8 smelttabletten (16 mg) per dag: 4 keer per dag 2 smelttabletten om de 4 uur of 8 keer per dag 1 smelttablet om de twee uur.
  • Loperamide smelttabletten worden niet vergoed door uw zorgverzekering.

Voor advies en bij vragen

Mocht u merken dat er bij u sprake is van een te hoge productie van de stoma of heeft u behoefte aan advies wat betreft de voeding- en/of vochtinname, neemt u dan contact op met de stomaverpleegkundige op telefoonnummer 0485-84 61 46 of met de diëtiste op telefoonnummer 0485-84 52 26.

 

Voorbeelddagmenu bij een ileostoma (zoutverrijkt, vochtverrijkt en vezelverrijkt)

Specialismen